Profesii

Expaţii români încep să revină acasă pe poziţii de top, cu salarii ce se apropie de cele din Vest

Expaţii români încep să revină acasă pe poziţii de...

Autor: Cristina Roşca

07.11.2018, 00:07 3176

Expaţii români încep să se întoarcă acasă pe po­ziţii de top management şi salarii comparabile cu cele din Occident. Din datele ZF, pentru o po­ziţie de CEO salariul fix poate varia între 15.000 şi 20.000 de euro, la care se adau­gă componenta va­ria­bilă (bonus şi pa­che­tul de subvenţii pe ter­men me­diu) ce ajunge la 50% sau chiar 100% din salariul fix.

Executivii români vin la cârma unor multi­naţionale cu afaceri de sute de milioane de euro, iar doar câteva exemple recente sunt Andreea Moldo­van (Avon), Horia Adrian (Holcim) şi Dragoş Constantinescu (Ursus). Ei şi-au construit cariera pe pieţele din străinătate, iar acum se întorc acasă să conducă afaceri lider de piaţă în domeniul lor.

„Observăm în prezent două ten­din­ţe. Pe de o parte, vedem executivi ro­mâni care au plecat de mulţi ani din România ce ocupă roluri de top regio­nale sau globale la com­pa­nii multina­tio­nale şi care îşi doresc sau sunt des­chişi la optiunea de a reveni în ţară“, spune Cristina Postola­che, partener în cadrul firmei de executive search Stanton Chase România.

Pe de altă parte, există tot mai mulţi clienţi ai Stanton Chase care îşi do­resc la conducerea operaţiunilor din Româ­nia executivi români cu expe­rienţă internaţională de mai mulţi ani.

„Managerii de top cu experienţă inter­naţională, care aleg să revină în Ro­mânia, au motive diferite: unii se în­torc din motive familiale, căci au părinţi în vârstă care îi doresc aproape. Alţii, după mai mulţi ani petrecuţi pe diverse conti­nente şi cu experienţa inter­na­ţională foarte valoroasă, doresc să poată pune în valoare această expertiză şi în România“, adaugă Cristina Postolache. Există şi aceia care îşi do­resc un rol local, de country manager, cu un pachet salarial competitiv şi care să implice mai puţine călătorii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO