Profesii

Fabricile de la Curtici fac angajari in Ungaria

09.04.2008, 19:40 91

Orasul aradean Curtici se confrunta cu un deficit acut de forta de munca, mai multi investitori straini din Zona Libera anuntandu-si intentia de a face recrutari de personal in Ungaria.
Dupa ce in orasul aradean au fost construite in ultimii ani opt fabrici mari care totalizeaza investitii de peste 300 de mil. euro, numarul angajatilor a ajuns sa depaseasca populatia activa a localitatii.
"Suntem in situatia paradoxala in care avem in jur de 8.000 de angajati, mai multi decat totatul populatiei active a orasului. Pana la finele anului, in premiera, muncitorii vor fi mai multi decat numarul localnicilor", a declarat ieri Nicolae Aanitei, primarul orasului Curtici. Conform Anuarului Statistic al Romaniei, la 1 iulie 2005 orasul avea 8.173 de locuitori. Primarul a declarat ca din discutiile purtate cu investitorii care isi desfasoara activitatea in Zona Libera Curtici-Arad a reiesit faptul ca mai este nevoie de cel putin 3.000 de muncitori.
"Fabricile actuale se extind sau au planuri de extindere pentru urmatorii ani. De exemplu, compania portugheza Coindu isi va dubla capacitatea de productie. Avem nevoie de cel putin 3.000 de muncitori pentru a acoperi cererea de forta de munca din urmatoarea perioada", a declarat Aanitei.
Primarul din Curtici spune ca rata somajului in Curtici este zero, iar muncitorii care lucreaza in zona industriala sunt transportati din localitatile invecinate, inclusiv din municipiul Arad. O solutie pentru reducerea deficitului de forta de munca ar fi importul de muncitori din Ungaria, autoritatile din Curtici urmand sa deschida un punct rutier de trecere a frontierei pentru angajatii ungari. Aanitei a spus ca a avut discutii cu 15 primari de localitati din estul Ungariei in vederea recrutarii de muncitori.
Declaratiile primarului sunt sustinute si de conducerea Coindu, companie care activeaza in domeniul automotive.
"Numarul angajatilor va ajunge la 1.200, odata cu cresterea productiei si trecerea la urmatoarele etape de realizare a investitiei care sunt preconizate sa se finalizeze la sfarsitul acestui an", a declarat Jose Carlos de Barros e Sousa, managerul general al companiei.
El a mentionat ca in aceste conditii Coindu nu exclude posibilitatea de a trece granita pentru a recruta muncitori.
Investitiile companiilor din Zona Libera Curtici depasesc 120 de milioane de euro si au creat peste 4.500 locuri de munca. Cei mai importanti investitori sunt Rosko Textil (Sara Lee Corporation), Valvetek, Coindu Romania, International Lighting Technologies (Zumtobel Group), BOS Automotive, Buffa International Logistique SRL sau NT Immobili SRL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO