Profesii

Facultăţile produc până la 3.500 de absolvenţi cu profil IT pe an. Ce trebuie să facem ca să-i dublăm?

Facultăţile produc până la 3.500 de absolvenţi cu profil IT pe an. Ce trebuie să facem ca să-i dublăm?

Autor: Adelina Mihai

12.03.2012, 00:07 3319

De pe băncile facultăţilor locale ies anual 3.000 - 3.500 de absolvenţi cu profil IT, aceştia fiind singurii tineri care nu au avut dificultăţi la angajare de la începutul crizei până în prezent.

În sectorul IT încă se mai fac angajări în această perioadă, însă angajatorii găsesc destul de greu tineri care să le acopere posturile vacate, în timp ce economia are nevoie ca de aer de joburi nou create.

Ce soluţii există pentru a majora numărul de absolvenţi de facultăţi IT: să crească Ministerul Educaţiei numărul de locuri alocate acestor universităţi, să finanţeze companiile facultăţile IT sau să fie taxate salariile IT-ştilor în aşa fel încât o parte din impozitele de la stat să meargă în salariile profesorilor de la aceste facultăţi?

Sorin Găvănescu, directorul unei firme cu profil IT din Craiova, spunea recent că România este foarte bine clasată în topurile internaţionale în ce priveşte calitatea pregătirii oamenilor în IT şi telecom, însă marea problemă o reprezintă numărul mic de angajaţi disponibili.

"Nu se pot aloca universităţilor mai multe locuri pentru şcolarizarea studenţilor în domeniul IT pentru că s-a atins deja capacitatea maximă, iar nici facultăţile nu vor să şcolarizeze mai mulţi tineri, pentru că se pierde din calitate", este de părere profesorul Ion Ciucă din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, care este şi şeful Direcţiei de Finanţare pentru Învăţământul Superior din cadrul Ministerului Educaţiei.

Managerul din Craiova spunea că deficitul de specialişti IT nu poate fi rezolvat dacă statul nu îi va plăti mai bine pe profesorii din facultăţile cu profil tehnic.

Găvănescu, care conduce o firmă cu 100 de angajaţi şi afaceri de 2 milioane de euro (IT Six Global Services), explica această nevoie având în vedere că IT-ul este singurul sector cu o creştere exponenţială în România în ultimii zece ani.

"Companiile trebuie să facă un pas către universităţi. Când intri în facultate ca asistent universitar, primeşti un salariu de 1.000 de lei pe lună pe care îl poţi majora, prin sporuri, cu maximum 30%, potrivit legii. Ca să rămână în mediul academic, profesorii tineri trebuie să primească bani şi de la companii, dacă vor dezvolta aplicaţii în proiecte cu companiile", a spus Ciucă.

El susţine instituirea unor institute de cercetare dezvoltate în cadrul universităţilor tehnice, finanţate de companiile private din IT şi în care studenţii, alături de profesorii uni­versitari, să dezvolte aplicaţii pentru firme.

"Fără bani nu se poate face nimic. Numai dacă profesorii vor fi plătiţi pentru aplicaţiile pe care le dezvoltă, fie în centrele de cercetare existente, fie în noi institute de cercetare dezvoltate de companii în cadrul universităţilor, ei vor fi motivaţi să rămână în continuare în sistem", a mai spus Ciucă.

El a mai precizat că formarea unui profesor în domeniul IT durează între 10 şi 15 ani, iar la începutul anilor 2000, firmele de profil începuseră să recruteze pe salarii mult mai mari profesorii universitari, însă ulterior şi-au dat seama că, făcând acest lucru, studenţii erau mult mai slab pregătiţi. Astfel că o mare parte din profesorii de IT au început să lucreze part-time şi în companii.

La nivelul întregii ţări există cam 600 -700 de profesori universitari care instruiesc câteva mii se studenţi în domeniul IT şi care "livrează" până la 3.500 de tineri specialişti în IT pe piaţa muncii. IBM, Xerox, Oracle, Microsoft, Genpact, Endava, Adobe sau HP sunt doar câteva dintre companiile din IT care au publicat peste 1.500 de anunţuri de angajare pentru români pe site-urile proprii anul acesta, iar cererea de absolvenţi ai facultăţilor de IT va continua.

Un programator junior primeşte un salariu cuprins între 500 şi 800 de euro net/lună, iar un senior ajunge până la 1.500 - 1.800 de euro net/lună. Salariul mediu net la nivelul întregii economii abia dacă depăşeşte 350 de euro. Angajatorii din sectorul IT au creat aproape 7.000 de joburi în ultimii patru ani, numărul de specialişti în acest domeniu ajungând la peste 28.000 de persoane (în creştere cu 30% faţă de 2008), în timp ce în toate celelalte sectoare numărul de salariaţi a scăzut, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO