Profesii

Fini sunt! HoReCa ţipă la Guvern: „Daţi-ne angajaţii înapoi sau veniţi voi în locul lor!”

Fini sunt! HoReCa ţipă la Guvern: „Daţi-ne...

Autor: Cristian Hostiuc

20.06.2021, 14:24 10890

Economia a scăpat de lockdown, cafenelele şi restaurantele şi-au reluat activitatea, mai ales că este vară, dar problema tuturor este legată de forţa de muncă, de lipsa anagajaţilor.

Pentru a ţine cazurile de Covid sub control, guvernul a închis HoReCa în 2020 şi prima parte din 2021. În aceste condiţii, foarte mulţi angajaţi au plecat să muncească în retail, în supermarketuri, în logistică, au devenit curieri pe Glovo, Foodpanda şi şoferi pe Uber sau Bolt. Şi nu prea mai vor să vină înapoi să facă mâncare, curăţenie sau să servească clienţii.

Tudor Aposteanu, proprietarul a şase restaurante cu 42 de angajaţi, spune că toate restaurantele din toată ţara sunt bombardate de lipsa de personal. Dacă în 2019 un ospătar luat 130-140 de lei pe zi, acum nivelul a ajuns la 250 de lei pe zi. Dacă nu îi dau eu, pleacă la restaurantul de lângă mine, spune Tudor Aposteanu.

În HoReCa salariul mediu net în aprilie a fost de 1.790 de lei, în creştere cu 33,6% faţă de aprilie 2020. Dar cei care lucrează în restaurante nu trăiesc din acest salariu ci din bacşiş, care le dublează sau chiar triplează veniturile.

Citiţi mai mult pe alephnews.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO