Profesii

Firmele de recrutare au trecut de la vanatoare la triere

Firmele de recrutare au trecut de la vanatoare la triere
21.12.2008, 16:30 136

Anul acesta primii cinci jucatori din recrutare au inregistrat cresteri de aproximativ 35% ale businessurilor de selectie si recrutare de personal, ajungand sa aiba afaceri de pana la 80 de mil. euro. Cele mai profitabile divizii au fost recrutarea si leasingul de personal.

Clasamentul principalelor companii de recrutare a ramas neschimbat in comparatie cu anul trecut. In functie de cifra de afaceri, pe primul loc s-a situat Adecco, cea mai mare companie de recrutare din lume, urmata de Lugera & Makler, Manpower, Agentia de Servicii Professional si grupul de firme Aims.
Daca in prima parte a anului companiile de recrutare erau la dispozitia candidatilor, care isi permiteau sa stabileasca interviuri si sa nu mai apara, spre finele anului recruiterii au fost asaltati de CV-uri, in unele cazuri numarul acestora fiind chiar si de sase ori mai mare fata de acum cateva luni. Acestea vin mai ales din real estate, banci, productie, PR sau publicitate sau de la angajati care au fost afectati de procese de restructurare si reorganizare interna si care sunt dispusi sa se angajeze pe salarii mai mici decat cele de pana acum.
S-a ajuns la o asemenea situatie pentru ca majoritatea companiilor au scazut ritmul cu care fac angajari. Astfel, numarul anunturilor de recrutare online a scazut cu pana la 15% in ultimele trei luni, in conditiile in care tot mai multe companii au pus in stand-by recrutarile. Cel mai puternic a scazut activitatea de recrutare a angajatorilor din constructii si imobiliare, precum si a celor din banci, unde numarul anunturilor de angajare a coborat cu pana la 36%, respectiv 31%, in intervalul septembrie - noiembrie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit site-urilor cu anunturi de recrutare.
De asemenea, numarul locurilor de munca disponibile in economie a scazut cu 19% la inceputul lunii noiembrie comparativ cu aceeasi perioada din 2007, potrivit Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). Asadar, in prima saptamana din noiembrie, angajatorii au scos la concurs 17.850 de locuri de munca, cu 4.000 mai putin decat in aceeasi perioada a lui 2007, cand erau disponibile la nivel national aproximativ 22.000 de joburi intermediate de ANOFM.
Pe de alta parte, mai putin de o treime (28%) din companiile prezente pe piata locala au declarat ca intentioneaza sa faca angajari in primul trimestru al anului viitor, in timp ce 12% au in plan disponibilizari, conform studiului privind perspectivele angajarii de forta de munca, realizat de Manpower, cea mai mare companie de leasing de personal din lume.
Dar chiar daca acum au de unde alege oameni, companiile de recrutare sunt, de asemenea, afectate de scaderea angajarilor. 
Spre exemplu, Lugera & Makler, a doua companie de recrutare de pe piata in functie de cifra de afaceri, a renuntat la 10% din angajati, chiar dupa ce primele firme de pe piata au anuntat ca au redus bugetele de recrutare. In prezent, pentru Lugera mai lucreaza 180 de angajati proprii, carora li se adauga peste 3.000 de persoane in leasing.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO