Profesii

Firmele din Bucureşti, Ilfov şi Cluj, depunctate în programul Start-up Nation 2018

Firmele din Bucureşti, Ilfov şi Cluj, depunctate în...

Autor: Florentina Niţu

15.10.2018, 00:06 1479

Depunctarea businessurilor înfiinţate prin programul Start-up Nation 2018 din Bucureşti, Cluj şi Ilfov a stârnit reacţii negative în rândul antre­prenorilor şi consultanţilor, care sunt nemulţumiţi de grila propusă de ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antre­pre­noriat în ordonanţa de urgenţă.

„Depunctarea Clujului şi Bucureştiului, unde sunt cele mai multe universităţi, arată ca Start-Up Nation îşi pierde scopul de la care a început, şi anume să sprijine tinerii antrepre­nori. Locurile din care ar trebui să pornească cât mai multe afaceri sunt depunctate“, afirmă Andreea Kohalmi, consultant în afaceri.

Ministerul IMM-urilor a propus ca densitatea IMM-urilor relativ la populaţie să fie unul dintre criteriile de evaluare a planului de afaceri pentru programul din 2018. Astfel, afacerile care se vor dezvolta în localităţi în care numărul IMM-urilor la nivel judeţean pe suta de locuitori este mai mic de 4 vor primi 20 de puncte, iar unde numărul IMM-urilor depăşeşte cifra 4, vor primi doar 5 puncte, dacă se păstrează proiectul de ordonanţă de urgenţă scos în dezbatere de ministerul de resort pentru programul Start-Up Nation 2018. Potrivit listei publicate recent pe site-ul ministerului de resort, în Capitală sunt 5,99 de IMM-uri la suta de locuitori, în judeţul Cluj sunt 4,23, iar în Ilfov sunt 4,71 de IMM-uri.

În acest context, firmele din municipiul Bucureşti şi din cele două judeţe vor pierde „teren“ din start, evaluarea pla­nurilor de afaceri având mai puţin cu 15 puncte, ceea ce le subclasează în cursa pentru finanţarea de 200.000 de lei de la stat. „Depunctarea antrepreno­rilor din punctul de vedere al densităţii IMM-urilor nu este un criteriu corect. Fiind oraşe mari au loc mai multe afaceri, iar mediul concurenţial este şi el important“, spune Alina Ieremciuc, cofondatoarea brandului Arta Tradiţiei. Pentru firma Fortatraditiei SRL, antre­prenoarea a luat finanţare prin programul Start-Up Nation 2017. Timişul, judeţ în care sunt dezvoltate peste 23.000 de IMM-uri, a trecut de „bariera“ impusă de minister, rata IMM-urilor la suta de locuitori este de 3,32. „Ar trebui încurajaţi antreprenorii din toată ţara, iar prin Start-Up Nation ar trebui să aibă şanse egale“, a mai spus antreprenoarea Alina Ieremciuc.

„În maniera propusă de minister, programul nu încurajează tinerii antreprenori, de aceea am înaintat şi o scrisoare deschisă către guvern şi am înaintat şi o petiţie online“, a adaugat Andreea Kohalmi.

Pentru a doua ediţie a Start-Up Nation, ministerul IMM-urilor a propus ca afacerile depuse online să primească punctajul maxim de 100 de puncte, iar punctajul minim pentru obţinerea finanţării să fie de 50 de puncte.

Forma finală a programului Start-Up Nation 2018 va fi stabilită în luna noiembrie a acestui an.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO