Profesii

Florian Coldea: Nu am cunoştinţă ca ofiţeri SRI să fi realizat un singur act de urmărire penală

Florian Coldea: Nu am cunoştinţă ca ofiţeri SRI să...

Autor: Petriana Condrut, Mediafax

05.04.2018, 18:32 153

Florian Coldea, fost adjunct al SRI, a declarat joi, după audierea în Comisia SRI, că nu are cunoştinţă de niciun ofiţer SRI care să fi realizat un singur act de urmărire penală, în contextul informaţiilor publice privind echipele mixte procurori-ofiţeri SRI care funcţionau în baza protocolului.

"Am reluat subiectul protocoalelor. Am reiterat faptul că problematica cooperării în baza protocoalelor este una internaţională. Nu există altă practică în lume fără a se realiza un cadru procedural, nu se poate coopera fără un protocol, mai ales cu SRI. Dincolo de interpretări judicice, în practică aveau un caracter tehnic, functionau limitativ ca un ghid, pentru a da practica unitară la niv serviciului. Se coopera conform competenţelor legale ale fiecărei părţi" a spus Florian Coldea.

"Nu am cunoştinţă ca ofiţeri SRI să fi realizat un singur act de urmărire penală, sunt povesti izvorâte dintr-o realitate paralelă", a mai spus Florian Coldea.

Ulterior, Claudiu Manda, şef al Comisiei de Control SRI, a declarat că, în faţa aleşilor, Florian Coldea s-a ferit de expresia "echipe mixte".

"I-am spus că într-un bilanţ al Serviciului se vorbeşte despre aceste echipe mixte. A precizat de fiecare dată că aceste lucruri s-au făcut cu respectarea legii", a spus Claudiu Manda.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, pe site, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, documentul având 18 pagini. În baza acestui act de colaborare, Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani. Protocolul dintre Parchetul general şi SRI a fost semnat în 4 februarie 2009, de către procurorul general la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, adjunctul său, Tiberiu Niţu, şi şeful SRI, George Maior, şi prim-adjunctul Florian Coldea.

Printre obiectivele cooperării se aflau "constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2". Articolul 2 prevede ca părţile, respectiv SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cooperează, potrivit competentelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, "asistenţă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate detinute şi utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter, colectarea, transportul şi distribuirea în tară a corespondenţei oficiale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO