Profesii

Florin Tataru: Vor muri industriile care au nevoie de multi angajati

Florin Tataru: Vor muri industriile care au nevoie de multi angajati

Florin Tataru, directorul national de resurse umane al Vel Pitar

19.05.2008, 22:51 791

"Mor industriile care au nevoie de multi oameni", spune Tataru. Iar piata locala nu face decat sa urmeze trendul din Occident. "Vor exista exit-uri de pe piata locala. Ceea ce s-a intamplat cu Nokia in Germania se va intampla cu alte companii si in Romania", apreciaza Florin Tataru.
Economia romaneasca are doua sanse: fie sa se tehnologizeze puternic, asa cum au facut si pietele din Vest in momentul in care au traversat o situatie similara, fie sa se focuseze pe industrii cu valoare adaugata mare, cum sunt IT&C-ul si produsele finite, si nu doar pe domenii de productie de componente. In industrii cum este panificatia nu mai intra oameni noi, iar cei care au optiuni ca Spania sau Italia cer salarii foarte mari pentru a ramane in tara. Numarul acestora fiind din ce in ce mai scazut, este normal ca batalia pe angajati sa fie mare.
In consecinta, greu de acoperit in Vel Pitar sunt pozitiile din zona de productie si cele din mentenanta, dat fiind ca managementul este recrutat si promovat din interior. "Exista angajati care cer salarii de 800 de euro la entry-level. Este foarte greu pentru angajatori sa dea astfel de salarii, pentru ca acesti angajati nu aduc valoare adaugata in companie. A intra in razboiul acesta pentru salarii este o varianta foarte periculoasa pentru companii. Te bucuri astazi ca ai gasit un om, dar s-ar putea sa plangi maine pentru ca iti scade drastic productivitatea", explica directorul de resurse umane de la Vel Pitar.


S-au impartit in trei divizii

Reorganizarea Vel Pitar a avut loc in prima parte a anului trecut, cand au fost infiintate doua companii cu activitati in industria de morarit, Sapte Spice si Moara Rahova, divizia de magazine VP Magassin, in timp ce Vel Pitar a preluat afacerile de productie din segmentul de panificatie, precum si distributia produselor finite.
"Lucram in structura aceasta de cativa ani si la inceputul anului trecut s-a decis sa despartim formal cele trei divizii", spune Tataru.
Astfel de restructurari nu sunt deloc usor de gestionat. "Exista o serie de intrebari pe care ti le pun oamenii in astfel de situatii. Volumul de munca al departamentului de HR a fost enorm, atat pe zona de comunicare catre angajati a motivelor divizarii, cat si in zona de reasezari de organigrame sau structuri."
De exemplu, in zona de achizitii era o singura persoana care coordona aceasta activitate pe toate companiile. Dupa divizare, VP Magassin are un nou specialist pe achizitii. De asemenea, si serviciile de suport au fost reorganizate, functionand acum pe principiul shared services.
Pentru cei mai multi dintre angajati a fost doar o schimbare de contract de pe o companie pe alta, iar la nivelul pachetului salarial nu s-au resimtit modificari, spune directorul de resurse umane. "Poate doar o oarecare incertitudine. Oamenii raporteaza la aceiasi sefi, iar procedurile sunt comune. Lucrurile au fost reasezate la nivel de management si in modul in care functioneaza si colaboreaza functiunile intre ele."


Mai putin cu 400 de angajati
Vel Pitar are in prezent 4.600 de angajati pe cele trei divizii. Cea mai mare parte a acestora, respectiv 3.600, lucreaza in zona de panificatie, pentru Vel Pitar, 450 in morarit, pentru 7 Spice, si 550 - 600 in partea de retail, pentru VP Magassin.
Numarul angajatilor Vel Pitar a scazut in ultimii ani, in conditiile in care la mijlocul lui 2006 erau aproximativ 5.000.
"Probabil ca numarul de angajati va scadea in continuare. Panificatia este o industrie care necesita un numar foarte mare de oameni din cauza tehnologiilor folosite. Salariile au inceput sa creasca, mana de lucru nu mai este ieftina. In aceste conditii, trebuie sa te orientezi spre tehnologie", spune Tataru, care adauga ca, in acest context, este de asteptat ca numarul angajatilor sa scada in viitor, dar nu dramatic.
"Cu siguranta nu vor fi concedieri colective. Se va pleca natural. Oameni specializati nu mai sunt in industrie, iar cei angajati deja incep sa se pensioneze. In zona de productie, munca este foarte grea, se lucreaza in trei schimburi, si nu exista interes pentru industrie. Insa, pe masura ce domeniul panificatiei va fi tehnologizat, nu va mai fi nevoie de brutari, ca acum, ci de operatori de linie", explica Tataru.
Compania are colaborari cu licee si scoli profesionale, insa dupa perioadele de practica, niciun absolvent nu vine sa se angajeze.
In prezent, Vel Pitar are 10 puncte de lucru in tara, iar Tataru estimeaza ca in curand batalia din business se va muta in provincie. In Bucuresti, compania are doua puncte de lucru unde lucreaza in total 1.000 de oameni, care vor fi afectati de relocarea intr-o alta locatie din sudul Capitalei pana la sfarsitul anului.
"Cu siguranta vom avea solutii de transport, cu siguranta vom pierde oameni care nu sunt dispusi la relocare. Este posibil si sa demaram proiecte de recrutare in zona respectiva", spune Tataru, care nu a dorit sa precizeze unde va fi relocata activitatea din cele doua puncte de lucru din Capitala. Relocarea va incepe in cea de-a doua jumatate a acestui an si se va finaliza la sfarsitul lui 2009, cel tarziu la inceputul lui 2010, pentru aceasta operatiune reprezentantii Vel Pitar directionand o mare parte a investitiilor de 5,5 mil. euro, planificate in aceasta perioada.
Aceasta nu este prima fabrica pe care producatorul a decis sa o mute in afara orasului, Vel Pitar relocand anul trecut si fabrica detinuta la Cluj.
Cat priveste discutiile despre rolul managerului de resurse umane in companii, Florin Tataru este de parere ca o pozitie ti-o castigi. "Daca vrei sa stai cu bogatii la masa, trebuie sa iti castigi acest drept."
Mai mult decat atat, importanta departamentului de HR va creste de la sine in urmatoarea perioada, in contextul actual al pietei fortei de munca. Cu toate acestea, daca nu intelegi businessul, este greu sa faci resurse umane cum trebuie. "Trebuie sa gandesti in cifre si sa vorbesti pe limba actionarilor."

Cariera
Varsta: 30 de ani
Februarie 2006 - prezent: HR Director, Vel Pitar
Septembrie 2004-2006: HR Manager, ZTE Romania
Aprilie 2003-2004: HR Specialist, Ministerul Afacerilor Externe
Septembrie 2001-2003: HR Specialist, SC COPCIA S.A.
Octombrie 2001-iulie 2002: Researcher, University of Tennessee at Chattanooga
2000 - 2001: HR Assistant, Media Management

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO