Costul orar al forţei de muncă ajustat după numărul zilelor lucrătoare a crescut cu 6,63% în al doilea trimestru al anului faţă de trimestrul precedent şi cu 18,57% faţă de perioada similară de anul trecut, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în învăţământ.
În formă brută (neajustată), costul orar al forţei de muncă a avut o tendinţă similară cu forma ajustată (7,91%, respectiv 19,99%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, forţa de muncă s-a ”scumpit” în toate activităţile economice. Cele mai mari creşteri se observă în învăţământ (38,99%), sănătate şi asistenţă socială (38,93%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (36,47%) şi administraţie publică (26,30%). Cel mai mic avans a fost înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (2,83%).
Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 18,56%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 20,02%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (18,65%, respectiv 19,85%).
Raportat la primul trimestru din acest an, costul forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în învăţământ (15,25%) ca urmare a diminuării timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent datorită începerii vacanţei şcolare, urmată de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (11,64%) şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative (10,90%).
Cea mai mică rată de creştere a fost raportată pe zona de tranzacţii imobiliare (1,46%).
În trimestrul II 2017, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 6,58%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 6,84%. Creşterile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 7,91%, respectiv 7,93%.