Profesii

Francesca Postalache, vicepreşedinte, Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL), partener, PwC România: Avantajele competitive ale României sunt poziţia geografică şi nivelul de educaţie al populaţiei

ZF HR Conference 2024

Francesca Postalache, vicepreşedinte, Asociaţia...

Autor: Georgiana Mihalache

18.11.2024, 15:31 62

Perioada în care România atrăgea companii pentru că avea forţă de muncă ieftină a trecut, însă avantajele pe care le putem avea în faţa altor ţări sunt poziţia geografică ce permite colaborarea atât cu piaţa din America, dar şi cu cea din Asia şi nivelul bun de educaţie al angajaţilor, crede Francesca Postalache, vicepreşedinte, Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL), partener, PwC România. Ea a fost prezentă la conferinţa ZF HR Conference 2024.

„Unicul avantaj competitiv al României nu mai este costul salarial mic. Ce face diferenţa este că România este a doua ţara cea mai mare în Europa Centrală şi de Est după Polonia. Nivelul de educaţie al populaţiei din România este avansat comparativ cu alte ţări, oamenii sunt deschişi să înveţe lucruri noi. Poziţionarea geografică a României în centrul Europei astfel încât să deserveşti şi pieţele din America, şi din Asia este un avantaj foarte mare şi ar trebui să vedem cum am putea să valorificăm acest fus orar mai mult ca ţară”, a spus Francesca Postalache.

Alte declaraţii:

„Pentru industria de outsourcing 2024 a fost un an bun în continuare, cu toate că societăţile din IT au avut mai multa presiune decât alte centre de servicii.

Toate societăţile din industria de outsourcing prezente în România joacă un rol important în strategiile lor globale şi atunci sunt nevoite să se reinventeze, să se gândească la soluţii şi la ce pot face astfel încât să atragă resursele necesare, să le dezvolte, astfel încât să poată îndeplini strategiile de business ale grupului.

Centrele de servicii au un rol foarte important în strategiile globale şi atunci vor trebui să găsească soluţii şi metode noi astfel încât să rămână în continuare pe primul loc. E o continuă transformare şi în permanenţă apar cerinţe noi din partea grupului, e nevoie de a dezvolta competente noi, de a creşte nr de oameni.

Nevoia de a crea aceste centre de servicii face parte din strategia de transformare a firmelor globale. Vine la pachet cu eficientizarea. Este mult mai uşor să deserveşti dintr-un loc centralizat. Pe de altă parte, la nivel de eficienţă, vorbim de faptul că datorită transformării prin care trec companiile globale, este nevoie ca centrul de servicii să fie în acelaşi loc, astfel încât procesul să fie cât mai eficient.

Oricând există oportunitatea de a centraliza şi a face procese mai eficiente. În România sunt aproape 200 centre de servicii care deservesc societăţi globale sau europene. Pot fi centre şi de la 50 de oameni în sus. În aceeaşi echipă, oamenii învaţă unii de la ceilalţi, este mai uşor de coordonat, de gestionat.

Rolul HR-ului în societăţi devine tot mai important. Transparentizarea face parte din zona de diversitate şi incluziune”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF HR TRENDS