Profesii

Ghid de maniere la birou: 10 gesturi pe care să le eviţi la serviciu

Ghid de maniere la birou: 10 gesturi pe care să le...

Autor: Alexandra Marcu

13.09.2015, 08:00 12784

10 obiceiuri proaste pe care le au oamenii la locul de muncă

Folosirea telefonului în timp ce poartă o discuţie cu un coleg, încercările de a se lăuda cu salariul lor, limbajul necorespunzător sau vorbitul peste celelalte persoane sunt doar câteva dintre greşelile frecvente pe care le fac oamenii la locul de muncă, scrie Telegraph.

Conform unui studiu realizat de jurnalistul Rhymer Rigby, 49% dintre persoanele chestionate au spus că şefii lor îşi verifică telefoanele în timp ce vorbesc cu ei. “Nimeni nu se gândeşte că poate avea asemenea comportament la locul de muncă şi de obicei, oamenii îşi controlează telefonul din reflex, nu din 

1. Nepăsarea

Cea mai întâlnită formă de nepăsare o găsim la persoanele care aduc mâncare cu miros persistent la muncă, folosesc parfum în exces, îşi taie unghiile la birou sau nu trag apa la toaletă. Conducătorul studiului declară că “eticheta pe care ne-o formăm la locul de muncă este influenţată de obiceiurile noastre”.

2. Limbajul necorespunzător

Multe persoane obişnuiesc să jure şi să folosească cuvinte agresive de faţă cu colegii lor. Acest comportament poate dăuna şi schimba părerea şefului despre cel care înjură şi are un comportament agresiv.

3. Zgârcenia

Atunci când iese la cafea cu colegii, o persoană care nu plăteşte niciodată consumaţia nu este văzută bine de către grupul respectiv. “Codul bunelor maniere spune că este frumos ca după ce ţi-a plătit cineva băutura, data viitoare să faci tu cinste, dar majoritatea oamenilor se mulţumesc cu ce primesc de la ceilalţi şi nu oferă nimic în schimb”.

4. Verificarea telefonului în timp ce vorbeşti cu colegii

Verificarea e-mail-ului pe telefon sau intrarea pe reţelele de socializare în timp ce vorbeşti cu cineva sunt semne care arată nepăsarea pe care le-o arăţi celor din jurul tău. “Mulţi şefi se plâng de faptul că angajaţii nu îi iau în serios, dar ei nu se gândesc că nu le-au acordat importanţa cuvenită în timp ce discutau cu aceştia”.

5. Lauda cu salariul

Chiar dacă meriţi fiecare bănuţ din salariu nu e bine să te lauzi cu asta. Studiile arată că e mai bine să te abţii de la comentarii legate de veniturile tale pentru că “dacă se dovedeşte că cineva câştigă mai mult decât tine, o să cazi în capcana aroganţei”.

6. Să nu le acorzi meritele celor din jurul tău pentru ideile pe care le au

“Dacă un coleg are o idee bună, trebuie să îi lauzi iniţiativa, nu e recomandat să te faci că nu ai auzit ce a spus sau să îţi asumi tu creditele pentru a obţine aprecierea celorlalţi”, a spus Rhymer Rigby. “Rişti să devii un plagiator”.

7. Superioritatea

Mulţi oameni încearcă să le fie superiori colegilor săi şi astfel îşi “câştigă” eticheta de persoană arogantă.

8. Comportamentul pasiv agresiv

 Trimiterea de e-mail-uri unui coleg care stă lângă tine, durata mare de răspuns la un task şi omiterea transmiterii unui mesaj mai departe sunt câteva dintre comportamentele care nu te ajută la locul de muncă.

9. Întreruperea unor personae

Vorbitul în paralel cu ceilalţi colegi sau întreruperea nejustificată a acestora o să ducă la excluderea ta din grup, în schimb, dacă îi laşi să termine de vorbit şi asculţi politicos ce au de spus, ei te vor aprecia şi vor vedea în tine o persoană pe care o vor ajuta atunci când le vei cere asta, scrie Telegraph.

10. Folosirea greşită a e-mail-ului

Oamenii încă folosesc e-mail-ul cu scopul de a trimite glume proaste sau de a trimite acelaşi mesaj de mai multe ori la un număr cât mai mare de persoane. “Când o discuţie virtuală trece de 4 e-mail-uri, e cazul să sunăm persoana respectivă, nimănui nu îi place să primească un flux continuu de mesaje”, spune Rhymer Rigby.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO