Profesii

Ghid pentru egalitate de şanse la locul de muncă: Femeile sunt plătite mai prost decât bărbaţii

Autor: Mediafax

31.05.2011, 15:52 369

Principiul potrivit căruia femeile şi bărbaţii trebuieremuneraţi la fel pentru muncă egală este încălcat în România şi înUE, studiile arătând că veniturile femeilor sunt cu 18 la sută maimici, rezultă din Ghidul privind integrarea egalităţii de şanse înpoliticile întreprinderilor, lansat marţi.

SIVECO România SA, Academia de Studii Economice Bucureşti şiMEDIAFAX SA au lansat, marţi, Ghidul privind integrarea egalităţiide şanse în politicile întreprinderilor şi portalul www.carierepentrufemei.ro,care fac parte din proiectul european "Şanse egale pentru carierede succes".

Ghidul cuprinde analiză legislativă, instrumente de lucru,exemple de bune practici dezvoltate la nivel naţional şiinternaţional pentru asigurarea egalităţii de şanse, constituind uninstrument pentru departamentele de resurse umane din cadrulcompaniilor româneşti în asigurarea de şanse egale.

Nerespectarea principiului privind remunerarea egală a femeilorşi bărbaţilor nu este specifică doar României, studiile demonstrândcă în Europafemeile câştigă în medie cu aproximativ 17,8 la sută mai puţindecât bărbaţii, în unele ţări diferenţa de remunerare între femeişi bărbaţi fiind chiar mai accentuată.

"Diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi are un impactsemnificativ asupra câştigurilor femeilor de-a lungul vieţii,precum şi asupra pensiilor acestora, o remunerare mai micăînsemnând automat o pensie mai mică, aceasta constituind şi cauzaunui risc de sărăcie mai mare pentru femeile în vârstă. S-a atrasîn nenumărate rânduri atenţia asupra faptului că diferenţa deremunerare între femei şi bărbaţi este consecinţa discriminăriicontinue şi a inegalităţilor de pe piaţa muncii care, în practică,le afectează în special pe femei. Această diferenţă este de ordinjuridic, dar mai ales de ordin social sau economic", se arată înghid.

Comisia Europeană a propus, prin Strategia privind promovareaegalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în Europa, organizarea,în fiecare an, a unei Zile europene a egalităţii salariale, pentrusensibilizarea opiniei publice cu privire la faptul că femeilecâştigă în continuare cu aproximativ 18 la sută mai puţin decâtbărbaţii în Uniunea Europeană.

Materialul lansat marţi mai arată că ocupaţiile în carepredomină femeile sunt, în general, mai prost plătite, activităţile"feminizate" ale economiei naţionale fiind educaţia şisănătatea.

Totodată,statistic, se observă că bărbaţii reprezintă mai mult de jumătatedin populaţia activă, în condiţiile în care populaţia României esteîn proporţie de 51,3 la sută formată din femei.

Datele oficiale arată că, la nivelul miniştrilor, în 2009 doar14 la sută erau femei. Proporţia reprezentată de prezenţa femeilorîn consiliile judeţene şi locale era de 12,6%, iar doar 4,7 la sutădin funcţiile de prefect nu erau ocupate de către bărbaţi. Deasemenea, dintr-un total de 3.184 de primari, doar 114 erau femei,ceea ce reprezintă 3,5 la sută.

La nivel european cifrele arată puţin mai bine, în ParlamentulEuropean, potrivit EUROSTAT, 35 la sută din locuri fiind ocupate defemei.

În ceea ce priveşte femeile membre ale parlamentelor naţionaleîn Europa, media este de 24 la sută, iar în cazul guvernelornaţionale media este de 27 la sută.

Legislaţia naţionalăobligă angajatorii să asigure egalitatea de şanse şi de tratamentîntre angajaţi, femei şi bărbaţi, în cadrul relaţiilor de muncă deorice fel, inclusiv prin introducerea de dispoziţii pentruinterzicerea discriminărilor bazate pe criteriul de sex înregulamentele de organizare şi funcţionare şi în regulamenteleinterne ale unităţilor.

Angajatorii sunt obligaţi să îi informeze permanent pe angajaţi,inclusiv prin afişare în locuri vizibile, asupra drepturilor pecare aceştia le au în ceea ce priveşte respectarea egalităţii deşanse şi de tratament în relaţiile de muncă însă, de cele mai multeori, subiectul este tratat cu insuficientă atenţie.

În România, dar şi în UE, politicile privind egalitatea de şanserevin guvernelor însă respectarea lor la nivelul întreprinderiloreste deficitară.

Pentru îmbunătăţirea situaţiei ar fi necesară instituirea unuiComitet pentru egalitate de şanse la nivelul întreprinderilor caresă asigure pe de o parte implementarea politicilor de gen, dar şisă medieze eventualele conflicte de muncă care au la bază fapte dediscriminare.

Comitetul, format din reprezentantul sindicatului sau cel alsalariaţilor, un reprezentant din departamentul de HR şi unul dinpartea conducerii întreprinderii sau a patronatului ar trebui săasigure în mod activ informarea angajatorilor cu privire laobligaţiile pe care le au în vederea respectării principiuluiegalităţii de şanse, să elaboreze recomandări şi criterii care săpoată sprijini şi orienta conducerea în aplicarea de politici deabordare integrată, să primească sesizări sau reclamaţii de lapersoanele care se consideră discriminate şi să monitorizezerespectarea egalităţii de şanse şi tratament în cadrulîntreprinderii, dar şi a felului în care sunt soluţionateeventualele reclamaţii.

Ghidulprivind integrarea egalităţii de şanse în politicileîntreprinderilor a fost publicat în 5.000 de exemplare care vor fidistribuite întreprinderilor, camerelor de comerţ şi industrie,precum şi partenerilor sociali din fiecare regiune.

Managerul proiectului, Rodica Papadopol, a declarat că, începândde miercuri, în cadrul proiectului vor fi organizate seminarii cumanagerii de resurse umane în cele opt regiuni de dezvoltare.

Conţinutul Ghidului poate fi accesat şi în format multimedia peportalul proiectului, www.carierepentrufemei.ro.

Proiectul "Şanse egale pentru cariere de succes" este finanţatdin Fondul Social European, prin Programul Operaţional SectorialDezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO