Profesii

Grevele au zguduit piata fortei de munca

21.12.2008, 16:44 22

Producatorul de masini Automobile Dacia s-a confruntat in primavara acestui an cu cea mai mare greva de la preluarea de catre grupul Renaul-Nissan, angajatii uzinei intrand in greva generala pe termen nelimitat.

Costurile grevei celor 13.000 de angajati ai Automobile Dacia, inceputa pe 24 martie si incheiata pe 11 aprilie, s-au ridicat la circa 900.000 de euro pe zi, adica 13 milioane de euro pentru cele trei saptamani in care nu a fost produs niciun automobil Logan.
Chiar daca la inceputul negocierilor sindicalistii au solicitat o majorare ce ajungea in total la 70% din salariul mediu, iar principala revendicare era majorarea in suma fixa cu 550 de lei, salariatii s-au multumit in final cu un plus salarial de 28%. "Au fost negocieri grele, cu o greva care a durat trei saptamani", declara in aprilie Liviu Ion, directorul de comunicare al Dacia.
Astfel, muncitorii calificati au primit retroactiv, de la 1 ianuarie 2008, o crestere salariala de 300 de lei brut, iar de la 1 septembrie 2008, o alta majorare de 60 de lei brut. La acestea s-au adaugat o prima anuala de rezultat in valoare de minimum 900 de lei pentru toti cei 13.000 de angajati.
Tot in primavara, angajatii combinatului ArcelorMittal Steel Galati au declansat o greva japoneza, nemultumirile fiind legate de salarizare si de conditiile de lucru.
Principala nemultumire a vizat salarizarea, reprezentantii angajatilor cerand o crestere de 42%, in timp ce administratia oferea doar o marire a fondului de salarii cu 7%. O luna mai tarziu, angajatii combinatului au decis sa intre in greva de avertisment, nemultumiti de negocierile dintre reprezentantii sindicatelor si cei ai companiei. Punctul culminant al tensiunilor de la ArcelorMittal a fost atins in luna martie, cand angajatii combinatului s-au aflat pentru doua zile in greva generala, protestele incetand dupa ce Tribunalul Galati a declarat ilegala manifestatia salariatilor combinatului.
O alta companie care a trebuit sa faca fata unei greve japoneze a angajatilor este BCR. O parte dintre angajatii BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, au intrat in luna august in greva japoneza de trei zile, nemultumiti de programul de lucru, neplata orelor suplimentare, nerespectarea repausului saptamanal si inegalitatile salariale existente intre salariatii cu o vechime de doi ani si cei cu o vechime mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO