Guvernul a alocat, miercuri, suma de 115 milioane de lei pentru ajutorarea vârstnicilor

13 iun 2018 Autor: Nicolae Oprea

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un proiect de Hotărâre care prevede finanţarea a două programe de interes naţional (PIN) destinate persoanelor vârstnice, bugetul total alocat fiind de aproape 115.000.000 lei.

Proiectele, denumite „Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice” şi „Sprijin pentru autorităţile administraţiei publice locale din unele unităţile administrativ-teritoriale în care nu s-au înfiinţat/nu au fost acreditate serviciile publice de asistenţă socială” vor fi implementate în perioada 2018 – 2020, iar bugetul total alocat este de aproape 115.000.000 lei, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS).

„Primul program de interes naţional vizează creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice dependente singure ori a căror familie nu poate să le asigure îngrijirea, prin menţinerea autonomiei acestora pe o perioadă cât mai lungă, prevenirea agravării situaţiei de dependenţă şi a instituţionalizării. În cadrul acestui PIN se vor asigura servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice dependente şi vor fi înfiinţate noi unităţi de îngrijire la domiciliu”, precizează MMJS.

Potrivit sursei citate, prin cel de-al doilea PIN, „Sprijin pentru autorităţile administraţiei publice locale din unele unităţile administrativ-teritoriale în care nu s-au înfiinţat/nu au fost acreditate serviciile publice de asistenţă socială”, autorităţile administraţiei publice locale vor fi ajutate să-şi îndeplinească atribuţiile privind organizarea, administrarea şi acordarea serviciilor sociale.

„Serviciile publice de asistenţă socială din 1.000 de comune vor fi sprijinite să obţină certificatul de acreditare prin angajarea/contractarea, în fiecare dintre acestea, a unui asistent social, iar salariile asistenţilor sociali din aceste servicii vor fi asigurate pentru 24 de luni. În acest fel, cel puţin 300.000 de persoane aflate în dificultate din comunităţile în care se înfiinţează SPAS vor beneficia de serviciile de asistenţă socială, de realizarea evaluării iniţiale, inclusiv de consiliere şi informaţii referitoare la riscurile sociale şi drepturile de protecţie socială de care poate beneficia, de consilierea necesară în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, precum şi de servicii de asistenţă comunitară”, se mai arată în comunicatul MMJS.

 
Cuvinte cheie:
BANI
, PROIECT
, GUVERN
, alocare
, ajutorare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide