Profesii

Guvernul a aprobat înfiinţarea unei agenţii, în subordinea Secretariatului General al Guvernului, care va evalua performanţa conducerii companiilor de stat

Guvernul a aprobat înfiinţarea unei agenţii, în...

Autor: Roxana Rosu

20.12.2022, 13:49 565

Guvernul a aprobat luni un proiect de lege care modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, printre prevederile actului normativ fiind şi înfiinţarea unei Agenţii pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor în Întreprinderile Publice (AMEPIP).

Noua agenţie va funcţiona în subordinea a Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin SGG.

Cele mai importante modificări aduse de proiectul de lege au în vedere:

-Separarea funcţiei de reglementare de cea de coordonare a proprietăţii statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale în calitatea lor de acţionari;

- Elaborarea unei politici de proprietate prin care să se definească raţiunea deţinerii de către stat sau de către unităţile administrativ-teritoriale a întreprinderilor publice de la nivel central şi local, să se stabilească rolul statului şi al unităţii administrativ-teritoriale în guvernanţa întreprinderilor publice, precum şi rolul responsabilităţile autorităţilor publice tutelare şi ale altor părţi interesate implicate în implementarea acesteia.
Elaborarea şi revizuirea politicii de participare a statului în economie va fi în concordanţă cu orientările OECD şi va delimita în mod clar rolurile şi responsabilităţile tuturor entităţilor implicate.

-Înfiinţarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

- Înfiinţarea unui corp al administratorilor de întreprinderi publice care se va constitui ca o bază de date organizată şi gestionată de AMEPIP şi care va cuprinde lista persoanelor fizice şi juridice înregistrate ca eligibile pentru selectarea şi nominalizarea în posturi de administratori, în cadrul întreprinderilor publice.

Aceste persoane fizice şi juridice vor putea candida alături de cele care nu sunt înscrise în corpul administratorilor de întreprinderi publice în cadrul proceselor de recrutare şi nominalizare în posturi de administratori în cadrul întreprinderilor publice.

Proiectul de lege include şi alte propuneri de modificare a legislaţiei în măsură să asigure implementarea principiilor guvernanţei corporative cuprinse în ghidurile OCDE privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO