Profesii

Harta salariilor minime din România: În Bucureşti şi în Braşov doar doi din zece angajaţi au salariul minim. În Vrancea şi în Suceava ponderea urcă spre 40%

ANALIZĂ

Autor: Adelina Mihai

05.02.2019, 00:08 58379

„În zonele dezvoltate economic, deşi oamenii au salariul minim pe economie, în realitate venitul lor net este cu 20- 30% mai mare, pentru că primesc sporuri.“

Peste 1,4 milioane de salariaţi din Ro­mâ­nia, adică 26% din totalul celor 5,5 mili­oa­ne de angajaţi, câştigau la finalul lunii ianuarie din acest an salariul minim pe economie, arată datele Inspecţiei Muncii.

„Companiile din mediul industrial folosesc prepon­derent salariul minim ca salariu de bază, însă veniturile angajaţilor sunt mai mari, pentru că se mai oferă sporuri. Am observat că, întot­deauna unde există o inci­denţă mare de suplimen­tare, sala­riul de bază este identic sau apropiat de salariul minim pe eco­nomie. Prin urmare, deşi oa­menii au salariul minim pe economie, în realitate venitul lor net este cu 20- 30% mai mare decât salariul minim. Fie că sunt sporuri negociate la nivel de unitate sau sporuri prevăzute legal – cum sunt cele pentru munca de noapte, munca în weekend sau ore suplimentare -, veniturile angajaţilor din judeţele dezvoltate din punct de vedere economic sunt mai mari de acel 1.263 de lei net, cât este salariul minim în prezent“, a explicat Oana Tufăroiu, sales & operations director în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Humangest, care are aproximativ 500 de salariaţi.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24