Profesii

Hay Group: Liderul tacut a luat locul liderului erou

24.03.2008, 23:15 54

"Nu mai e necesar ca liderii sa faca un spectacol pentru a activa performanta organizatiilor. In esenta, este vorba despre incredere, in organizatiile unde exista incredere nu trebuie sa arati tot timpul ca detii controlul, nu trebuie sa le stii pe toate. Este o solutie cu mai mult succes pentru tipul de mediu in care ne aflam in prezent", este de parere Helen Murlis, consultant si director in cadrul Hay Group Londra, organizatie de consultanta in business care are sediul central in Philadelphia, SUA.
Ea adauga ca, bineinteles, uneori liderii trebuie sa faca si lucruri eroice, dar le vor face in tacere si le vor face intr-un mod mai rezervat si mai eficient totodata.
In opinia lui Murlis, dificultatea din ce in ce mai mare pe care o intampina companiile de a gasi persoane talentate duce la unele schimbari. Ea este de parere ca este posibil sa nu mai putem face aceleasi lucruri pe care le faceam pana acum. Si toate acestea, din cauza razboiului pentru angajatii talentati.
"In mai toate descrierile unei companii, este specificat ca oamenii sunt cea mai mare valoare a organizatiei. Dar stim cu totii ca acesta e doar un cliseu. Oamenii trebuie priviti ca niste clienti pe care trebuie sa-i convingi ca esti o companie pentru care merita sa lucrezi. Angajatii ar trebui sa fie niste albine care vad in compania ta un stup de miere", spune Murlis. De asemenea este esential sa afli ce vor angajatii. Chiar daca mai tot timpul ei cer bani, acest lucru poate sa insemne de fapt altceva, fie ca lucreaza prea mult, ca nu se simt apreciati sau ca vor sa fie promovati.
Dar mai presus de toate acestea, o companie trebuie sa aiba un comportament corect. Murlis da exemplu unei situatii lipsite de corectitudine.
"Daca faci o treaba foarte buna si ai fost recrutat acum sase luni si compania recruteaza pe altcineva si ii da un salariu cu 15% mai mare decat al tau, vei fi foarte furios si te vei simti neindreptatit", spune ea.
De asemenea, pentru a avea o atitudine corecta este indicat si ca diferentele salariale intre barbati si femei sa nu fie foarte mari.
In Marea Britanie, spre exemplu, exista o diferenta de 18%, dar acest lucru depinde de volumul de munca depus si are legatura si cu faptul ca multa lume lucreaza part-time.
"Cand am inceput eu sa lucrez, in urma cu peste 20 de ani, diferentele salariale intre barbati si femei ajungeau pana la 20% si acest lucru ma infuria. Credeam ca trebuie sa fii platit pentru ceea ce faci, nu pentru ca esti barbat sau femeie. Cred ca acest lucru se intampla pentru ca se crede ca femeile nu au atat de mare nevoie de bani ca barbatii pentru ca nu au familii de intretinut", crede Murlis, care adauga ca 50% dintre cei mai buni oameni sunt femeile, in mare parte pentru ca majoritatea populatiilor sunt formate in proportie de 50% din femei.
De asemenea, daca vrei sa fii promovata ca femeie pe o pozitie de senior trebuie sa fii foarte buna, chiar mai buna decat barbatii.
"Organizatiile sofisticate incep sa promoveze femeile si avantajul acestui lucru este ca au posibilitatea de a cunoaste o cultura diferita. Imi pare bine ca pot spune ca in compania la care lucrez CEO-ul e femeie si e foarte buna la ceea ce face", povesteste Murlis.
In alta ordine de idei, in ultimul timp, companiile investesc din ce in ce mai mult in consultanta pentru ca sunt multe de facut in companii. De asemenea, este mult mai eficient din punctul de vedere al costurilor sa aduci oameni profesionisti pentru un proiect de sase luni decat sa dezvolti aceeasi expertiza in house, lucru care putea dura mai mult de un an.
"Lucram cu clientii in cicluri pentru ca au loc multe schimbari. Consultantii buni insa fac training si isi dezvolta clientii. Nu vrem sa ne intoarcem la un client si sa facem acelasi job dupa doi ani", explica Murlis.
In ceea ce priveste opinia sa despre managerii romani, consultantul spune ca acestia vin puternic din urma. "Am lucrat cu manageri romani care au venit in Marea Britanie pentru ca au capacitati manageriale foarte bune si pentru ca vorbesc foarte bine engleza. Romanii iau educatia foarte in serios si sunt foarte buni la stiintele exacte. Pentru ca elevii invata aceste lucruri la scoala mult mai repede decat copiii din Marea Britanie", explica ea.

Beneficii personalizate
n Hay Group a dezvoltat recent platforma Paynet - un instrument de analiza a salariilor, in dezvoltarea careia compania a investit peste 4 mld. $ in ultimii ani.
n Specialistii Hay atrag atentia ca beneficiile trebuie adaptate in functie de varsta angajatilor. Spre exemplu, angajatilor tineri le oferi masini, iar celor batrani - pensii.
n Beneficiile ar trebui adaptate in functie de nevoile fiecarui angajat. "Spre exemplu, un sot si o sotie care lucreaza la o banca. Daca sotul primeste asigurare medicala pentru intreaga familie, atunci sotia trebuie sa aiba posibilitatea sa primeasca bani in locul asigurarii medicale pe care
I-ar fi dat-o compania la care lucreaza", explica Helen Murlis, de la Hay Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO