Profesii

Headhunterii de la Pedersen&Partners anunţă exitul din proiectul "CEO la stat"

Autor: Adelina Mihai

27.06.2012, 13:30 1377

Contractului de consultanţă dintre Ministerul Economiei şi compania de executive search Pedersen & Partners şi subcontractorii săi, Roland Berger Strategy Consultants şi avocaţii de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a încetat pe data de 31 mai, potrivit unui comunicat transmis de către reprezentanţii Pedersen&Partners.

"Decizia a avut la bază hotărârea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri de a derula procesul printr-o altă modalitate decât cea prevăzută la semnarea contractului de consultanţă şi implicit în obiectul acestuia. Contractul s-a încheiat în condiţii amiabile", se arată în comunicat. ZF a scris despre încetarea acestui contract încă de la jumătatea acestei luni.

Potrivit unor surse apropiate proiectului, decizia de a înlătura consultanţii din managementul proiectului a venit din partea reprezentanţilor Ministerului Economiei, fără ca acestora să li se ofere vreo explicaţie faţă de această măsură. Contractul câştigat de Pedersern& Partners în septembrie, în urma unei licitaţii, ar fi trebuit să aibă o durată de un an şi o valoare de aproximativ 600.000 de euro. Nu se ştie însă care a fost suma încasată de Pedersen&Partners în acest proiect.

"Totodată, Pedersen & Partners şi subcontractorii săi speră că iniţiativele ce vor urma cu privire la recrutarea de personal de conducere pentru companiile de stat vor fi finalizate cu succes, indiferent de format, de către Minister şi alte părţi implicate pe viitor", se mai arată în comunicat.

Proiectul de introducere a managementului privat la companiile de stat a fost unul dintre cele mai ambiţioase proiecte asumate de guvernul Boc în faţa FMI, care a promis ca, într-o fază iniţială, patru companii de stat - Hidroelectrica, Olchim, Romarm şi Electrica Furnizare - să aibă un nou CEO, recrutat din privat cu ajutorul firmelor de executive search până în februarie 2012. Activităţile acestui proiect au fost amânate de mai multe ori şi nu se ştie dacă acesta va continua.

Rolul consultanţilor de la Pedersen a fost să ajute ministerul să facă caietul de sarcini pentru selecţia head-hunterilor care vor recruta CEO la stat şi să asigure "transparenţa procesului". Pe baza caietelor de sarcini întocmite până în prezent, ministerul a reuşit să ducă la capăt două licitaţii, una câştigată de Egon Zehnder, care ar fi trebuit să recruteze CEO pentru Hidroelectrica şi Romarm şi una câştigată de Kienbaum pentru Complexul Energetic Oltenia.

Ministerul Economiei nu a răspuns niciunei solicitări ZF cu privire la stadiul acestui proiect de când Daniel Chiţoiu a fost numit în funcţia de ministru al Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO