Profesii

Iei prânzul cu un client. Laşi bacşis din banii tăi sau îl treci pe factură?

Iei prânzul cu un client. Laşi bacşis din banii tăi sau îl treci pe factură?

Autor: Adelina Mihai

03.03.2012, 10:09 7823

Una dintre dilemele managerilor care iau masa cu clienţii importanţi este legată de modalitatea prin care lasă bacşis chelnerilor, având în vedere că în România nu există încă reglementări prin care acesta să poată fi decontat de companie.

Cu toate acestea, unele restaurante din Bucureşti mai permit clienţilor care solicită factură la achitarea notei de plată să treacă o consumaţie cu 10% mai mare, în aşa fel încât bacşisul să poată fi decontat.

"În 90% din cazuri plătesc bacşişul din buzunar, pentru că nu mi-l decontează nimeni, pentru că nu e reglementat fiscal. Însă nu mi-ar fi nicio jenă să-l trec pe factură, dacă s-ar putea, pentru că nu e un subiect tabu pentru mine", îmi spune un manager care lucrează de câţiva ani în domeniul consultanţei.

Însă cei 10% din valoarea sumei cheltuite pentru un prânz de afaceri pot reprezenta o adevărată dilemă de ordin moral pentru alţi executivi, care preferă, dacă suma nu este foarte mare, să plătească din propriile buzunare întreaga consumaţie.

"Mi se pare că ar fi neprincipial să încerci să decontezi de la firmă bacşişul, plus că nu ştiu ce ar crede cel din faţa ta atunci când soliciţi acest lucru angajatului de la restaurant", crede un manager din industria telecomunicaţiilor.

Un alt executiv, din industria asigurărilor, spune că preferă să lase cash chelnerului, pentru că altfel banii ar ajunge la patron, dar că îşi decontează ulterior cheltuiala printr-o anexă la factură, pentru că firma îi permite să folosească această modalitate.

În România acordarea bacşişului este un subiect care irită managerii. Nu întotdeauna sunt mulţumiţi de servicii, dar se mai întorc la restaurant şi nu vor să li se răstoarne ciorba pe haine, din greşeală. Cât să lase şi cine plăteşte bacşişul: firma sau ei? Sau să lase bacşişul pe seama invitatului, pentru că "n-au cash la ei"?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO