Profesii

Ieşire istorică: Ioannis Papalekas iese din consiliul de administraţie al Globalworth

Ieşire istorică: Ioannis Papalekas iese din consiliul...

Autor: Bogdan Alecu

16.03.2020, 17:07 369

Ioannis Papalekas, fondatorul şi CEO al Globalworth, iese din consiliul de administraţie al companiei începând de astăzi, dar va păstra în continuare funcţia de CEO. Dimitris Raptis, actualul Chief Investment Officer şi CEO adjunct, a fost numit co-CEO alături de Ioannis Papalekas, păstrându-şi şi funcţia de Chief Investment Officer. El va rămâne în continuare în boardul companiei. Decizia a fost adoptată alături de principalii acţionari ai companiei, iar acest lucru îi va permite lui Ioannis Papalekas să se concentreze pe conducerea Globalworth în perioada următoare, mai ales în contextul epidemiei de Coronavirus.

La începutul lunii februarie Ioannis Papalekas a vândut un portofoliu de 23.734.670 de acţiuni către dezvoltatorul ceh CPI Property Group SA contra sumei de 230,2 mil. euro. În plus, la timpul vânzări, CPI a plătit încă 7,1 mil. euro în contul dividendelor ce vor fi încasate săptămâna viitoare alături de încă 39 mil. euro pentru acţiunile deţinute de Ioannis Papalekas prin intermediul Zakiono. Odată cu semnarea tranzacţiilor CPI a ajuns la 16,8% din acţiuni.

Director non-executiv va fi propus în board Martin Bartyzal din partea cehilor de la CPI Property Group, acum cel mai mare acţionar al Globalworth.

Dezvoltatorul ceh CPI Property Group SA, deţinut de miliardarul Radovan Vitek, a cumpărat ieri acţiuni la Globalworth, ajungând de la 29,393% din acţiuni, la 30,668%. În urma acestei noi runde de achiziţie, grupul ceh a trecut pragul de 30% din acţiuni şi şi-a consolidat poziţia de cel mai mare acţionar atinsă în urmă cu o lună şi jumătate.

Sud-africanii de la Growthpoint nu mai sunt cei mai mari acţionari din cadrul Globalworth, cu un pachet de 29,4% din acţiuni, ci au trecut pe locul secund.  Acum al treilea cel mai mare acţionar este dezvoltatorul german Aroundtown, cu 21,9% din acţiuni.

Grupul ceh îşi majorase pe 31 ianuarie 2020 participaţia prin preluarea integrală a pachetului de acţiuni deţinut de fondatorul şi CEO-ul Globalworth, Ioannis Papalekas, care s-a retras astfel din acţionariatul companiei. Pentru pachetul de acţiuni CPI Property Group a plătit circa 280 mil. euro. Radovan Vitek controla anterior 6% din dezvoltatorul imobiliar.

Potrivit anunţului publicat pe Bursa londoneză, CPI Property Group a cumpărat în şedinţa de la începutul lunii februarie, pe piaţa secundară, un pachet de 24,2 milioane acţiuni, reprezentând 10,9% din drepturile de vot în cadrul Globalworth.  În urma acestei operaţiuni, Radovan Vitek deţine direct şi indirect 27,7% din Globalworth.

CPI Property Group mai are în portofoliu şapte proiecte în România, dintre care cinci în Bucureşti, toate din domeniul rezidenţial în stadiu de proiect şi două în Iaşi din care unu este Felicia Shopping City.

Tot atunci Dimitris Raptis, CEO-ul adjunct al Globalworth a vândut un portofoliu de 559.640 de acţiuni la un preţ de 9,7 euro per acţiune, într-o tranzacţie estimată la 5,43 mil. euro. Potrivit datelor companiei, Dimitris Raptis a vândut aproximativ 40% din acţiunile pe care le deţinea.

Aroundtown are un portofoliu evaluat la peste 13 miliarde de euro şi 6,6 milioane de metri pătraţi de proprietăţi imobiliare. Din portofoliul nemţilor 56% din portofoliu reprezintă birourile, urmat de 28% hoteluri, 10% logistică şi 6% retail. Dezvoltatorul german deţine cele mai multe proprietăţi în Berlin (20% din portofoliu), Munchen şi Frankfurt.

În ceea ce priveşte valoarea portofoliului din România, Dimitris Raptis, CEO-ul adjunct al Globalworth declara în 2019 că până la finalul anului trecut va ajunge la 1,4 mld. euro, în funcţie de evoluţia lucrărilor la GW Campus şi Square.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO