Profesii

Impactul economic al coronavirusului va fi mai devastator decât criza mondială anterioară

Impactul economic al coronavirusului va fi mai devastator...

Autor: Catalina Apostoiu

29.03.2020, 18:24 1797

Şeful Organizaţiei Mondiale a Comerţului a avertizat că estimările indică faptul că declinul economic şi pierderile de locuri de muncă generate de pandemia de coronavirus vor fi mai profunde decât recesiunea din 2008, scrie Reuters.

„Această pandemie va avea în mod inevitabil un impact e­norm asupra economiei“, a declarat directorul general al WTO Roberto Azevedo într-un mesaj video postat pe website­-ul organizaţiei care creează reguli pentru comerţul mon­di­al.

Acesta a arătat că estimări concrete nu sunt încă dis­po­ni­bi­le, dar că economiştii WTO se aşteaptă la un „declin foarte pronunţat al comerţului“.

Cel mai abrupt şi semnificativ şoc la nivelul economiei mondiale din cel puţin o generaţie se resimte acut la nivelul porturilor şi altor huburi ale comerţului internaţional în contextul eforturilor SUA şi Europei de a stăvili pandemia de coronavirus, potrivit Bloomberg.

Marea Recesiune, atacurile din 11 septembrie, embargo-ul petrolier din 1973, niciuna dintre aceste crize moderne nu au restricţionat fluxurile comerciale atât de rapid şi puternic ca pandemia de coronavirus.

Nici chiar cel de-al doilea război mondial nu a avut un impact economic brusc de genul celui actual care paralizează lanţurile mondiale de aprovizionare.

„Ce se întâmplă ar putea fi văzut ca un scenariu ca de răz­boi fără o distrugere a activelor fizice“, a declarat economistul şef al WTO Robert Koopman pentru Bloomberg.

Datele raportate de unele dintre cele mai mari porturi înfăţişează o imagine dezolantă a unui colaps ce va continua. Mulţi economişti se aşteaptă ca situaţia să se prelungească până în prima jumătate a anului.

Volumul importurilor şi exporturilor americane a înce­tinit în săptămânile de dinaintea închiderii oraşelor ame­ricane, relevă datele IHS Markit.

Exporturile americane au fost îndeosebi lovite puternic, iar cifrele respective vor fi esenţiale în determinarea pe viitor a severităţii crizei.

ŞŞeful WTO Roberto Azevedo a declarat însă că ţările pot lua măsuri majore pentru limitarea imediată a daunelor economice ş creării fundaţiilor pentru o redresare pe termen lung, potrivit Reuters. Acesta a îndemnat ţările să colaboreze.

Azevedo a lăudat pachetele de stimulente adoptate de guverne şi a îndemnat statele membre WTO să fie transparente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO