Profesii

Inca trei ani pentru cartile de munca si conditiile deosebite de munca

03.11.2003, 00:00 35



Anul 2007 va reprezenta unul important pe piata fortei de munca in conditiile in care va aduce cu sine o serie de modificari legislative. O parte din acestea vizeaza conditiile deosebite de munca si cartile de munca. Astfel, conditiile deosebite de munca vor fi desfiintate pana la sfarsitul lui 2006, urmand sa se renunte si la sporurile acordate persoanelor care lucreaza in conditiile deosebite descrise in Hotararea de Guvern 261/2001. In plus, valabilitatea cartilor de munca a fost prelungita tot pana in 2007.



Dupa ce toate firmele din Romania au fost obligate sa cumpere registre de evidenta a angajatilor, care ar fi urmat sa inlocuiasca, incepand de la 1 ianuarie 2004, cartile de munca, guvernul a decis sa mai prelungeasca perioada de existenta a cartilor cu inca trei ani. Astfel, printr-un proiect de lege adoptat recent, Executivul a decis ca termenul prevazut pentru desfiintarea cartilor de munca sa fie prelungit cu trei ani, urmand ca aceste documente sa ramana valabile pana la 1 ianuarie 2007.



"Aceasta masura ne va asigura timpul necesar pentru a stoca pe un suport electronic datele cuprinse in actualele carti de munca", a spus ministrul muncii Elena Dumitru. Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern si care modifica Legea 53/2003 privind Codul Muncii, vechimea in munca stabilita pana la 31 decembrie 2006 se va proba cu carnetul de munca.



Dupa data abrogarii Decretului 92/1976 privind carnetul de munca, respectiv dupa 1 ianuarie 2007, vechimea in munca stabilita pana la 31 decembrie 2006 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca din domeniul conflictelor de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care rezulta existenta raporturilor de munca.



Angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor in mod esalonat, pana la 30 iunie 2007, pe baza unui proces verbal individual de predare-primire. Inspectoratele teritoriale de munca, care detin carnetele de munca ale salariatilor, le vor elibera pana la 30 iunie 2007. Proiectul de lege aprobat de Guvern urmeaza sa fie trimis Parlamentului in procedura de urgenta.



Aceasta modificare i-a nemultumit pe oamenii de afaceri care au fost nevoiti sa plateasca inutil sume importante pe registrele unice de evidenta a salariatilor. Ei spun ca nu sunt de acord cu modificarea legii si cred ca au aruncat banii in vant doar pentru ca guvernantii doresc sa schimbe Codul muncii. Pretul unui registru unic este de 170.000 de lei, ceea ce inseamna ca firmele au platit circa 140 de miliarde de lei.





Conditiile deosebite



Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a anuntat ca va desfiinta conditiile deosebite de munca pana la sfarsitul anului 2006, urmand a se renunta si la sporurile acordate persoanelor care lucreaza in conditiile deosebite descrise in Hotararea de Guvern 261/2001.



Conditiile deosebite, la eliminarea carora spera MMSS, sunt cele prevazute in HG 261/2001. Ele se refera la prezenta in mediul de munca a noxelor profesionale fizice constand in zgomot, vibratii, unde electromagnetice, presiune, radiatii ionizante, radiatii laser neprotejate, precum si a noxelor profesionale chimice sau biologice in cantitati care depasesc limitele prevazute in normele generale de protectie a muncii.



Ministrul Muncii, Elena Dumitru, a declarat ca aceasta masura va fi luata in vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, aceasta fiind una dintre conditiile impuse de forurile europene. Ministrul a declarat ca inca negociaza cu reprezentanti ai patronatelor o serie de masuri care sa duca la normalizarea conditiilor deosebite din unele fabrici sau intreprinderi care, in prezent, nu sunt aliniate la standarde europene din punct de vedere al conditiilor de munca.



"Vom incuraja patronatele sa investeasca in locuri de munca mai sanatoase, pentru ca nu ne propunem sa mai cumparam, prin sporuri, ani din sanatatea lucratorilor", a declarat Mariana Basuc, inspector de stat la Inspectia Muncii.



Printre masurile propuse de reprezentantii ministerului se numara stimularea investitiilor in imbunatatirea conditiilor de munca prin scutirea de taxe vamale a anumitor echipamente sau scutirea de impozit pentru profitul reinvestit de angajator in modernizarea conditiilor de munca din intreprinderi.



"Vom propune o serie de masuri si, in cazul in care unii nu vor face tot posibilul pentru eliminarea acestor conditii deosebite, probabil ca, la initiativa Guvernului, unitatile in cauza vor fi inchise. Preferam sa avem someri decat bolnavi", a declarat Basuc.



"Nu trebuie sa confundam conditiile speciale cu cele deosebite", a mai spus inspectorul Basuc, care a tinut sa precizeze ca se doreste eliminarea conditiilor deosebite pentru ca, in anul aderarii, in Romania sa nu mai existe decat conditii de munca normale si speciale.



Potrivit inspectorului de munca, conditiile speciale se aplica unor categorii profesionale precum pilotii - sanatatea lor fiind afectata de altitudine, scafandrii - care sufera din cauza presiunii la care lucreaza, sau balerinele - care, in general, sufera de afectiuni ale sistemului osos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO