Profesii

Inegalitate salarială în UE: Femeile manager au venituri mai mici decât bărbaţii

Discrim

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

06.03.2012, 12:21 605

Femeile care ocupă posturi de conducere în întreprinderi câştigă cu 22% mai puţin, în medie, decât bărbaţii din Europa, potrivit unui studiu al firmei Mercer, specializată în resurse umane, dat publicităţii marţi, relatează AFP.

În Europa de Vest, cele mai importante diferenţe de remunerare între bărbaţi şi femei au fost constatate în Germania, unde femeile care ocupă cele mai înalte funcţii în întreprinderi câştigă cu 22% mai puţin decât bărbaţii care ocupă posturi similare în ceea ce priveşte remuneraţia totală, adică luând în considerare primele şi bonusurile.

Mercer a comparat medianele salariilor bărbaţilor şi femeilor atât în ceea ce priveşte salariul de bază, cât şi remuneraţia totală.

În general, diferenţa este mai mică atunci când este luat în considerare doar salariul de bază. Spre exemplu, în Germania această diferenţă este de 10%.

În schimb, în Franţa diferenţele sunt aceleaşi, indiferent că este vorba despre remuneraţia totală sau salariul de bază, femeile cu funcţii de conducere câştigând cu 14% mai puţin decât bărbaţii.

Potrivit Mercer, în Franţa "natura funcţiilor, vechimea sau experienţa explică mai bine decât apartenenţa la un sex sau altul diferenţele salariale".

În privinţa remuneraţiei totale, Germania este urmată de Austria (-20%), Suedia (-19%), Spania şi Grecia (-18%), Olanda (-14%), Danemarca (-12%), Irlanda (-10%), Italia, Finlanda, Marea Britanie şi Portugalia (-9%), Norvegia (-8%), Elveţia (-7%) şi Belgia (-6%).

Femeile primesc o remuneraţie totală cu 5% mai mare decât bărbaţii care deţin posturi similare în Bulgaria şi cu 3% mai mare în Rusia. În schimb, ele primesc o remuneraţie mai mică cu 18% în Lituania, urmată de România (-14%), Ungaria (-13%), Serbia (-12%), Slovacia (-11%), Polonia (-10%) şi Cehia şi Ucraina (-5%).

În Orientul Mijlociu şi Africa, femeile sunt plătite mai puţin în termeni de remuneraţie totală decât bărbaţii care ocupă aceleaşi posturi, ca în Maroc (-15%), Emiratele Arabe Unite (-12%) şi Turcia (-1%).

Diferenţele cele mai mari se întâlnesc în ţări din Golf ca Qatarul, unde femeile primesc în medie o remuneraţie inferioară cu 38% celei primite de către bărbaţi.

În Arabia Saudită, "nu este posibil să fie stabilită o comparaţie (...), din cauza numărului prea mic de femei cu funcţii de conducere", se mai rată în acest studiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO