Profesii

Inegalitatea veniturilor a scăzut în 2017 în România, dar insuficient. Cel mai bine plătiţi salariaţi câştigă de 7 ori mai mult decât cei cu cele mai mici salarii

prof. dr. Cezar Mereuţă, cercetător asociat al Centrului de Pa­cro­modelare Eco­no­mică al Acade­miei Române

prof. dr. Cezar Mereuţă, cercetător asociat al Centrului de Pa­cro­modelare Eco­no­mică al Acade­miei Române

Autor: Adelina Mihai

27.04.2018, 00:07 952

Coeficientul de inegalitate din România, calculat ca raport între veniturile din salarii ale celor mai bine plătiţi 20% din angajaţii din România şi veniturile salariale ale celor mai slab plătiţi 20% din angajaţii ro­mâni, arată că cel mai bine plătiţi salariaţi ai României au câştigat în 2017 de 7 ori mai mult decât angajaţii cu cele mai mici salarii din ţară, potrivit da­telor Eurostat. Faţă de anul 2016, inega­litatea a scăzut cu numai 0,2 punc­te, nivel insuficient, spun specialiştii.

„Indicele inegalităţii veniturilor a scăzut de la 7,2 la 7 pe baza reducerii ecartului dintre salariul minim şi salariul maxim din sectorul bugetar, precum şi pe fondul creşterii salariului minim. Dar scăderea este foarte mică, este ca şi cum nu ar exista. Aşteptările mele erau să scadă la 6, adică să ne apro­piem de media Uniunii Euro­pe­ne“, a spus prof. dr. Cezar Mereuţă, cercetător asociat al Centrului de Ma­cro­modelare Eco­no­mică al Acade­miei Române. La nivelul celor 28 de state mem­bre ale UE, co­efi­cientul de ine­gali­tate a veniturilor a fost în ultimii ani de 5,2.

„O inegalitate mare a veniturilor într-o societate atacă credibilitatea în orice fel de măsuri guvernamentale, pentru că într-o ţară în care sunt foarte puţini bogaţi şi foarte mulţi săraci, indiferent de ce va face gu­ver­nul, tot va fi criticat“, a mai spus pro­fe­sorul Mereuţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO