Profesii

Inginerii, muncitorii si executivii, cei mai vanati angajati

Inginerii, muncitorii si executivii, cei mai vanati angajati
24.04.2008, 18:44 20

Inginerii, muncitorii calificati, managerii si executivii sunt, in ordine, cei mai cautati de angajatori in acest an pe piata romaneasca, urmati de contabili, reprezentanti vanzari, soferi, mecanici sau tehnicieni, potrivit unui studiu realizat de cea mai mare companie de leasing de personal din lume, Manpower. Deficitul ridicat de personal de pe piata locala, cel mai mare la nivel global, se explica in contextul in care in ultimii ani a avut loc una dintre cele mai puternice migratii a fortei de munca in strainatate.
Pentru multe dintre pozitiile considerare deficitare in prezent, cum ar fi inginerii, muncitorii, personalul din HoReCa, Romania a fost mult timp o adevarata "pepiniera" de talente pentru strainatate, apreciaza Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania.
Salariile inginerilor au ajuns in ultimii ani la valori care depasesc 1.000 de euro net lunar, in anumite domenii - ca IT&C - depasind chiar 2.500 de euro. La nivel de top management, un CEO de multinationala castiga cu usurinta 10.000 de euro pe luna sau chiar mai mult, iar in ceea ce ii priveste pe muncitorii calificati din constructii, acestia pot castiga pana la 1.000 de euro pe santierele din Capitala. Criza de oameni de pe piata locala a determinat anul trecut unul dintre cele mai puternice avansuri salariale din ultima perioada, cresterea medie estimata la nivelul intregii piete fiind de circa 25 - 30%. "Probabil ca anul acesta cresterile salariale vor fi corelate cu performanta angajatilor si cu productivitatea", spune Stanculescu.
Mai mult decat atat, anumite specializari au fost lasate deoparte in ultimii ani de catre sistemul de invatamant, iar interesul tinerilor pentru profesii cum sunt cele din zona de inginerie sau cea de meserii a scazut.
"Suntem la inceputul perioadei de deficit de forta de munca, moment in care se schimba comportamentul angajatorilor, dar si al angajatilor. Insa astfel de modificari nu pot avea loc foarte repede, mai ales in contextul in care Romania vine dupa o perioada lunga de timp in care am asistat la excedent de forta de munca", precizeaza Stanculescu.
Multi dintre angajatori se gandesc deja la importul de forta de munca, in timp ce tot mai multe companii apeleaza la metoda lucrului pe proiecte, ceea ce presupune angajarea de personal doar pentru perioade scurte de timp, strategie care poate echilibra deficitul pentru anumite intervale. Pana la importul de specialisti, companiile ar trebui sa ia in considerare relocarea angajatilor din zone cu un nivel ridicat al somajului. "Angajatorii pot activa migratia de forta de munca la nivel intern spre zonele afectate de deficit", este de parere directorul general Manpower.
La nivel regional, doar jumatate dintre angajatorii polonezi (49%) se afla in fata unui deficit de personal, in timp ce 37% dintre companiile din Cehia intampina dificultati in procesele de recrutare, procent cu mult mai scazut decat cel inregistrat pe piata locala - 73%. La nivel global, cel mai bine stau India si Marea Britanie, unde doar 12% dintre angajatori se confrunta cu deficit.

Cei mai cautati
Ingineri
Muncitori calificati
Manageri/executivi
Contabili
Reprezentanti vanzari
Soferi
Mecanici
Personal HoReCa
Muncitori necalificati
Tehnicieni

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO