Profesii

Inspecţia Muncii: Numărul de salariaţi full-time a crescut cu 290.000 în ultimul an, până la 5,2 milioane. „Dacă tot sunt obligaţi să le plătească contribuţii pentru un salariu de 1.900 de lei brut pe lună, este normal ca angajatorii să transforme contractele de muncă din part-time în full-time la nivelul salariului minim”

Inspecţia Muncii: Numărul de salariaţi full-time a...

Autor: Adelina Mihai

17.05.2018, 00:07 2406

Numărul de salariaţi cu normă întreagă de lucru a ajuns la 5,2 milioane la finalul lunii aprilie, în creştere cu aproape 290.000 de persoane faţă de perioada similară din 2017, arată datele Inspecţiei Muncii.

În acelaşi timp, numărul de salariaţi part-time a scăzut cu 273.000 de persoane, până la 645.900 de persoane în aprilie 2018. O explicaţie a acestei situaţii poate fi reprezentată de modificarea legislaţiei privind angajarea în regim part-time adoptată de anul trecut, care obligă firmele să plătească contribuţii la nivelul salariului minim pe economie (de 1.900 de lei brut), indiferent dacă angajatul lucrează 2, 4, 6 sau 8 ore pe zi.

„Este posibil ca aceasta să fie o explicaţie a creşterii numărului de angajaţi full-time şi scăderea numărului de salariaţi part-time, dar şi faptul că, în mod natural, toate aceste contracte cu timp parţial se transformă într-un orizont de timp în contracte cu normă întreagă“, a explicat consultantul fiscal Emilian Duca.

Anul trecut, Executivul a decis ca angajatorii să plătească contribuţii la nivelul salariului minim inclusiv pentru angajaţii part-time, excepţie de la această regulă făcând elevii sau studenţii cu vârsta până în 26 de ani, ucenici în vârstă de până la 18 ani, persoane cu dizabilităţi care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puţin de 8 ore pe zi sau pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO