Profesii

Interviu: Alina Dragan, HR Executive Director, UniCredit Tiriac Bank: Nu au existat concedieri. Am redistribuit intern angajatii de pe pozitiile desfiintate

Interviu: Alina Dragan, HR Executive Director, UniCredit Tiriac Bank: Nu au existat concedieri. Am redistribuit intern angajatii de pe pozitiile desfiintate
21.12.2009, 00:00 1861

"Politica grupului se orienteaza foarte mult pe dezvoltarea sipe implicarea progresiva a angajatilor in business. Orice angajatdin tarile in care grupul este prezent poate aplica pentrupozitiile vacante disponibile pe portalul grupului", sustine AlinaDragan, 31 de ani, directorul executiv de resurse umane alUniCredit Tiriac Bank. Ea a preluat aceasta functie din lunaoctombrie a acestui an, cand a venit in locul Danielei Rohan,fostul vicepresedinte executiv pe HR al bancii, care a fostpromovata la headquarter-ul grupului de la Milano.

Dragan are o experienta de sapte ani in domeniul resurselorumane, iar in cadrul bancii s-a ocupat anterior de coordonareaechipelor de recrutare, training, dezvoltare, compensatii sibeneficii, relatii de munca si administrare de personal.

14 din cei peste 3.000 de angajati lucreaza la filialelegrupului din strainatate, accesul la locurile de munca din altetari fiind una din politicile de resurse umane folosite la nivelulintregului grup.

In cadrul bancii lucreaza in acest moment 11 expati provenitidin tarile in care grupul este prezent, insa numarul romanilor careau plecat sa lucreze la filialele din strainatate este maimare.

"De la 1 ianuarie, inca patru colegi se vor integra in echipedin alte subsidiare ale grupului, in Milano si in Viena. Pachetulunui roman care pleaca ca expat este construit pe aceleasiprincipii cu cel al unui strain care vine sa lucreze in Romania,aceasta fiind o regula care se aplica in toate tarile in caregrupul este prezent."

Insa nu toti cei care pleaca la filialele straine sau cei carevin sa lucreze in Romania au functii executive, intrucat siangajatii din functia de specialisti au sansa de a se dezvoltaintr-o tara straina.

"Un mandat de expat poate dura intre unul si trei ani, cuposibilitatea prelungirii. In situatiile particulare in carecolegii din Romania s-au intors inainte de expirarea perioadeicontractate au facut-o din motive strict personale." Printre tarilein care lucreaza in acest moment si angajati romani ai bancii senumara Austria, Kazahstan, Rusia sau Germania.

130 de noi angajari anul acesta

2009 a fost primul din ultimii ani in care sistemul bancar aoperat reduceri la nivelul numarului de angajati. Astfel,aproximativ 3.000 de angajati si-au pierdut locurile de munca pefondul dificultatilor economice ale institutiilor financiare.

UniCredit Tiriac Bank a facut aproximativ 130 de noi angajari inacest an, iar recrutarile vor continua si anul viitor, in functiede nevoile care apar. Momentan, banca are cateva pozitii deschisein vanzari si in domeniul tehnic.

Pentru pozitiile de entry-level, banca apeleaza la site-urile derecrutare pentru gasirea candidatilor, insa foloseste si preferarecrutarea interna pentru pozitiile din management sau cele foartespecializate.

"Nu au existat concedieri in acest an. Am incercat saredistribuim intern angajatii de pe pozitiile care s-au desfiintat.Modelul de business al grupului s-a schimbat in 2009, ceea ce aimplicat mai mult accent pe zona de vanzare; pe de alta parte, auexistat pozitii pe care am fost nevoiti sa le inchidem pentru a ficonformi reglementarilor institutiilor de supraveghere a pietei(cum este, de exemplu, functia de monitoring officer - n.r.)." Maibine de jumatate din angajatii bancii au contact direct cuclientul. Cunostintele specifice in domeniu nu reprezinta uncriteriu eliminatoriu la angajare, intrucat in cadrul bancii existasi angajati - exceptii, care au terminat facultatea de teologie saumedicina. Totusi, angajatii care lucreaza in departamentelespecializate, cum este cel financiar sau cel de risc, trebuie saaiba studii de specialitate.

Cu toate acestea, criza nu a facut prea multe schimbari in ceeace priveste pregatirea candidatilor care isi cauta un loc de munca,pentru ca, in general, angajatorii tind sa-si retina oameniiperformanti.

"Nu mai exista un grad de volatilitate la fel de ridicat ca inanii trecuti pe piata bancara a muncii. Candidati foarte binepregatiti se gasesc la fel de greu ca inainte, pentru ca in generalangajatorii incearca sa-si retina cei mai buni oameni si sa-idezvolte."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO