Profesii

Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză: evoluţia a fost mai bună decât ne-am aşteptat pentru că a crescut consumul pe baza plăţilor în avans ale drepturilor salariale restante la bugetari

Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de...
13.02.2015, 10:25 481

Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză afirmă că nivelul de creştere economică de 2,9% a PIB-ului în 2014 faţă de 2013 peste prognoza de iarnă 2014 care se situa la 2,3%, se datorează plăţii în avans a drepturilor salariale restante pentru bugetari care a determinat majorarea consumului peste aşteptări.

”Consumul a fost mai mare decât cel estimat, dar şi exporturile au mers bine”, a spus Ghizdeanu.

Guvernul a plătit în avans în 2014 drepturi salariale restante de 14 mld. lei provenite din decizii ale instanţelor care au anulat anumite tăieri de salarii făcute de guvernul Boc.

Pe primele nouă luni creşterea economică a fost de 2,9%, bazată pe consum care a crescut cu 4,1% şi exporturi care au crescut cu 7,8% faţă de importuri în creştere cu doar 6,1%.

Investiţiile au fost în scădere pe primele 9 luni cu 4,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO