Profesii

Îşi schimbă Banca Naţională politica? Ruxandra Avram, director BNR: Punem presiune pentru reducerea comisioanelor percepute persoanelor fizice

Îşi schimbă Banca Naţională politica? Ruxandra...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

26.04.2018, 18:41 447

Directorul Direcţiei Monitorizarea Infractructurilor Financiare din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), Ruxandra Avram, a declarat joi că banca centrală „pune presiune” pentru reducerea comisioanelor percepute de bănci persoanelor fizice.

„Evident că trebuie făcut ceva în acest sens. Mai mult decât atât, am luat din piaţă comisioanele aplicate şi persoanelor fizice şi la partea de companii şi am făcut o mică comparaţie. La persoanele fizice a cam scăzut. A venit şi revoluţia privin comparabilitatea comisioanelor, oricum punem presiune pentru reducerea comisioanelor pentru persoanele fizice, sectorul care este vulnerabil. Eu m-am uitat puţin la companii şi am făcut o mică evaluare. Apropo de costurile pe care o bancă le plăteşte sistemului de plăţi. M-am uitat în schimb să văd ce fac băncile. Pe comisionul aplicat companiilor creşte şi cu 300% şi cu 400%. Astea sunt plafoanele, este imens din punctul meu de vedere”, a declarat reprezentantul BNR.

Potrivit oficialului BNR, comisionul de 35% al veniturilor pe sistemul bancar din comisioanele pe piaţa de retail este mare şi va crea probleme băncilor în contextul în care pe piaţă intră jucători cu oferte competitive.

„Mie mi se pare o cifră mare. Asta ce arată de fapt? Că finaţarea nu are potenţiali solicitanţi, şi atunci trebuie să supravieţuieşti, te duci pe zona de retail. Zona de retail ca să poţi să supravieţuieşti ridici puţin comisioanele, ceea ce reprezintă un oarecare pericol”, a precizat Ruxandra Avram, in cadrul conferinţei „Eu plătesc cu cardul” organizată de Banking News.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO