Profesii

IT-ştii care n-au mai lucrat niciodată vor 500 de euro la primul job, spun angajatorii

IT-ştii care n-au mai lucrat niciodată vor 500 de euro la primul job, spun angajatorii

Un IT-ist cu peste cinci ani de experienţă în domeniu are pretenţii salariale minime de 1.200 de euro pe lună

Autor: Adelina Mihai

04.12.2011, 10:58 11216

IBM, Microsoft, Avangate, Endava, Oracle, iQuest, SDL Language Wea­ver, UMT Software sau Com­putaris sunt doar câteva dintre companiile care au scos la concurs 300 de joburi în cadrul unui târg virtual de joburi pentru specialişti IT&C organizat în perioa­da 16 noiembrie - 17 de­cem­brie de către portalul de carieră HiPo.ro.

"Oportunităţile de carieră oferite de anga­jatori se adresează atât programatorilor, cât şi specialiştilor IT în general din oraşe precum Bu­cureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu, Timi­şoara şi Iaşi. Cele mai ofertante poziţii sunt cele de Software Developer (.NET, Java, C#, C, C++, PHP), Quality Assurance Tester, Admi­nistrator de sistem, Web Developer, dar sunt dis­ponibile şi job-uri de Business Intelligence Developer, Inginer IT Hardware, IT Manager, Inginer Suport sau 2G/3G Radio Planning Engineer", explică George Samoilă, project ma­­na­ger al portalului de carieră HiPo.ro, care se adresează numai ab­sol­venţilor cu studii superioare.

Cele mai multe oferte de angajare vizează specialiştii IT&C care au experienţă de lucru cuprin­să între 3 şi 5 ani, dar şi proaspăt absol­venţii de facultate care pot aplica pentru parti­ciparea la un program de practică (internship şi traineeship).

"În cazul programatorilor, pe lângă buna cunoaştere a cel puţin unuia dintre limbajele de programare .NET, Java, C#, C, C++, PHP, Python, Perl, Ruby etc., majoritatea angajato­ri­lor cer de la candidaţi cunoştinţe bune de limbă en­gleză, flexibilitate, învăţare rapidă şi con­tinuă, abilităţi de comunicare şi lucru în echi­pă", a mai spus Samoilă. Se vor angaja mai uşor însă cei care au o certificare internaţională în do­me­niul IT, cum sunt cele create de Micro­soft, CISCO, LINUX sau Oracle SUN Microsystems.

"Este normal ca o persoană cu mai mult de cinci ani de experienţă în IT, care cunoaşte o a doua limbă străină în afară de engleză să ceară salarii mai mari decât în alte domenii. Eu nu m-aş duce la o altă companie pentru mai puţin de 2.000 de euro, pentru că este foarte greu să găseşti candidaţi care să fie specializaţi pe partea tehnică şi care să ştie două limbi străine", spune Florin M., 30 de ani, angajat în cadrul unei multinaţionale din domeniul IT, care are peste şapte ani de experienţă în IT şi care cunoaşte limbile engleză şi germană.

La două săptămâni de la începutul târgului virtual de joburi pentru specialiştii IT&C, organizatorii au avut peste 10.000 de vizitatori pe site, dintre care peste 3.000 şi-au creat un CV pentru a aplica online la job-uri.

"Estimăm dublarea acestor cifre până la finalul evenimentului, pe 17 decembrie", a mai spus Samoilă. HiPo.ro avea în martie 2011 peste 200.000 utilizatori înregistraţi şi 250 de companii angajatoare. Alte site-uri de recrutare de pe piaţa locală mai sunt eJobs.ro, Bestjobs.ro sau Myjob.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO