Profesii

KPMG: România are printre cele mai mari impozite pe salariile mici

KPMG: România are printre cele mai mari impozite pe...

Autor: Adelina Mihai

18.05.2018, 00:07 842

Nivelul de taxare a salariilor mici din România - de 44%- este printre cele mai mare din Europa, arată un studiu realizat de firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG. Angajaţii români au în continuare aproape cele mai mici salarii minime din Europa, de 243 de euro net pe lună, nivelul acestora fiind mai mari doar prin comparaţie cu salariul minim din Bulgaria, de 202 euro net.

„În mod surprinzător, ţările care au un nivel scăzut al salariului minim (inclusiv România) au cote efective de impozitare mari (peste 40%) pe când ţările cu un nivel ridicat al salariului minim (ca Luxemburg, Irlanda sau Marea Britanie) au cote efective de impozitare sub 30%. La calculul cotelor efective de impozitare se iau în considerare cotele de impozit, dar şi cotele de contribuţii, raportate la valoarea salariului brut”, se arată în studiul KPMG. Într-adevăr, cu o taxare efectivă de 44% a salariilor minime la nivelul întregii economii, România are al şaptelea cel mai ridicat nivel al taxării salariilor mici din totalul celor 20 de ţări analizate, după Franţa (87%), Letonia (56%), Olanda (55%), Ungaria (53%), Slovacia (51%) şi Cehia (48%). Pe de altă parte, în Irlanda, salariul minim este taxat cu 15%, în Marea Britanie cu 18%, în Malta cu 20%, iar în Luxemburg cu 27%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO