Profesii

La vanatoare de ingineri electronisti, chiar la ei acasa

15.05.2006, 00:00 213

Pe o piata unde oferta depaseste cererea si unde devine tot mai greu sa recrutezi specialisti, una dintre solutiile posibile este sa cauti viitorii ingineri chiar "la ei acasa".

De la aceasta premisa au pornit companiile care au participat recent la cea de-a treia editie a Targului de Joburi "Electronics Workshop", desfasurat in cadrul Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei.

Chiar daca nu au facut angajari pe loc, cea mai mare parte a companiilor prezente nu considera ca au pierdut timpul participand la acest eveniment, mare parte din CV-urile depuse intrand in baza lor de date. "Trebuie sa stim ce are piata de oferit. Vrem sa recrutam tineri si sa-i formam", spune Daniel Leonescu, Analog Design Manager la Atmel Romania, companie specializata in proiectarea de circuite integrate.

"Fiecare aplicatie devine parte a bazei de date, urmeaza un proces de selectie, apoi o serie de interviuri (daca profilul candidatului corespunde cerintelor postului) si cel mai bun profil este cel ales", spune si Ramona Toma, Manager Recrutare, Scolarizare si Dezvoltare Personal in cadrul real,-Hypermarket Romania.

Desi pare ciudat ca o companie de retail sa participe la un targ de joburi pentru ingineri, reprezentantii real,-Hypermarket au raspunsul la indemana.

"Am pus accentul pe oportunitatile de angajare din domeniul IM/IT si din Departamentul de Cumparari, dar suntem deschisi la orice propunere venita din partea unor eventuali candidati, chiar si pentru alte pozitii", explica Ramona Toma.

Cum pregatirea teoretica a participantilor nu mai era o necunoscuta pentru firmele participante - avand in vedere faptul ca targul s-a desfasurat la Facultatea de Electronica - angajatorii au cautat cu totul altceva la candidati.

"De la candidati cerem, in primul rand, sa fie deschisi la nou, proactivi, orientati catre clienti si piata, catre imbunatatirea rezultatelor si dezvoltarea carierei. Lucrand intr-o companie multinationala, cunoasterea limbii engleze este una dintre cerinte", explica Toma.

Sigur ca din portretul candidatului ideal nu au lipsit nici abilitatile de comunicare si relationare, entuziasmul, perseverenta si prezenta de spirit. Chiar daca o parte din aceste calitati lipsesc, reprezentantii companiilor spun ca nu este o problema iremediabila.

"Foarte rar intalnim candidati care sa aiba atat cunostinte tehnice, cat si abilitati de relationare si vanzare. Pentru a dezvolta una sau alta dintre competente si a transforma candidatul intr-un veritabil profesionist in domeniul vanzarilor, oferim o perioada de training (dupa o selectie extrem de riguroasa) in cadrul companiei", explica specialistii in resurse umane de la Flamingo International.

Desi este vorba despre un domeniu tehnic, unde experienta anterioara cantareste greu la CV, companiile spun ca trebuie sa-si flexibilizeze grila de recrutare, cu atat mai mult cu cat piata este relativ tanara.

"Pana prin 2000, un angajator din domeniu care cerea 5 ani de experienta intr-o pozitie similara era absurd. Criteriile nu sunt "batute in cuie", pentru ca trebuie sa luam in considerare si oferta de pe piata fortei de munca", a spus Daniel Leonescu de la Atmel Romania.

La randul lor, studentii constientizeaza inca din primii ani de facultate ca pregatirea "din scoala" este prea teoretica si cauta internship-uri sau job-uri part-time.

"Cel putin 60% dintre colegii mei lucreaza din timpul facultatii in regim part-time. In acest domeniu, trebuie sa ai un minimum de experienta daca vrei sa te angajezi intr-o companie mare si sa obtii un salariu bun", spune Andrei Cristian, membru in Adunarea Reprezentantilor din Organizatia Colegiul Studentesc din Electronica.

Piata locurilor de munca pentru ingineri a crescut considerabil in ultimii ani, o data cu dezvoltarea sectorului IT&C si prin patrunderea pe piata a multinationalelor care au deschis birouri in Romania. Companiile care sunt in cautare de personal calificat se confrunta cu doua realitati: pe de o parte, migratia fortei de munca, multi ingineri parasind tara pentru un job in strainatate, si pregatirea prea teoretica a absolventilor, pe de alta parte.

"Cererea de locuri de munca in acest domeniu este relativ mare, dar vine in special din partea inginerilor cu putina experienta - juniors. Pe de alta parte, oferta este in crestere, dar se adreseaza in special inginerilor cu experienta - seniors. Parerea mea este ca vom asista in urmatorii 4-5 ani la o echilibrare a pietei", a mai spus Daniel Leonescu.

La aceasta editie a Targului de Job-uri "Electronics Workshop" au participat 20 de firme si peste 500 de studenti au frecventat standurile.

"Este cea mai buna editie "Electronics Workshop", atat ca afluenta de vizitatori, cat si in ceea ce priveste numarul angajatorilor participanti. Numarul acestora s-a dublat fata de editia de anul trecut. Pe viitor ne gandim la un proiect mult mai de impact, eventual realizat cu ajutorul tuturor organizatiilor studentesti din Politehnica", a mai spus Andrei Cristian. alina.pahoncia@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO