Profesii

Legea privind eliminarea situaţiilor de dublă executare a salariilor, neconstituţională

Legea privind eliminarea situaţiilor de dublă executare...

Autor: Mediafax

01.12.2016, 00:00 211

Curtea Constituţională (CCR) a României a admis ieri excepţia de neconstituţionalitate formulată de guvern cu privire la legea iniţiată de liderul PNL Alina Gorghiu privind eliminarea situaţiilor de dublă executare a veniturilor salariale ale datornicilor.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a admis obiecţia şi a constatat că legea privind unele măsuri de efectuare a reţinerilor din venituri obţinute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă în baza unor titluri executorii este neconstituţională în ansamblul său. Guvernul a sesizat în data de 7 noiembrie CCR cu privire la legea iniţiată de liderul PNL privind eliminarea situaţiilor de dublă executare a veniturilor salariale ale datornicilor - atât la sursă, cât şi asupra conturilor bancare.

Legea contestată de guvern la CCR prevede că executorii judecătoreşti sunt obligaţi să se asigure că acelaşi titlu executoriu nu este pus în executare atât la locul de muncă şi/sau de plată al debitorului, cât şi la conturile sale bancare. Potrivit actului normativ menţionat, veniturile obţinute de debitori, altele decât cele obţinute în baza unor contracte privind raporturi de muncă, nu intră sub incidenţa procedurii de executare silită. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO