Profesii

Legea privind telemunca a fost adoptată de Parlament

Legea privind telemunca a fost adoptată de Parlament

Autor: Iulian Anghel

01.03.2018, 00:05 912

Domiciliul devine birou, iar Inspecţia Muncii poate face verificări privind condiţiile de lucru ale angajatului.

Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat ieri că adoptarea proiectului de lege privind regle­men­tarea activităţii de telemuncă, de către Camera Deputaţilor, permite oricărei persoane care lucrează pe calculator să facă acest lucru de acasă, precizând că Inspecţia Muncii poate face verificări la domiciliu. „Orice persoană care lucrează de pe calculator poate să o facă de acum înainte de acasă. Este pontată ca orice altă persoană care ar fi la serviciu, are contractul introdus în Revisal, are toate drepturile ca orice salariat, doar că lucrează de acasă”, a declarat Vasilescu, la Parlament.

Ministrul muncii a afirmat că Inspecţia Muncii poate să verifice dacă se respectă normele de securitate în muncă, precizând că „domiciliul se transformă într-un fel de birou”.

„Angajatorul trebuie să verifice dacă se respectă acasă toate normele de securitate de muncă şi Inspectoratele Teritoriale de Muncă pot să facă verificări. Practic, domiciliul se transformă într-un fel de birou. Este exact ca şi cum ai lucra într-un birou, la angajator, doar că o faci de acasă. ITM poate să verifice dacă se respectă normele de securitate în muncă”, a precizat Vasilescu, întrebată dacă ITM poate face verificări la domiciliul angajaţilor.

Lia Olguţa Vasilescu a precizat la solicitarea jurnaliştilor că „activitatea de videochat nu este reglementată prin această lege.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO