Profesii

Limbile nordice, pre­cum olandeză, suedeză, norvegiană sau dane­ză, cele mai căutate de către angajatori. Tănase Stamule, Prodecan FABIZ: În ultimii ani limba germană a început să câş­tige teren

Limbile nordice, pre­cum olandeză, suedeză,...

Autor: Mihaela Pascari

15.07.2017, 00:00 8120

Cele mai căutate limbi străine, dar şi cel mai bi­ne plătite din piaţa muncii sunt limbile nordice pre­cum olandeză, suedeză, norvegiană sau dane­ză, însă în ultimii ani limba germană a început să câş­tige teren, a spus Tănase Stamule, prodecan în cadrul facultăţii FABIZ din ASE. 

Prodecanul de la FABIZ a precizat că şi limba fran­ceză devine o limbă din ce în ce mai căutată de angajatori.

„Avem un dialog cu Camera de Comerţ şi In­dus­trie a Franţei, parteneriate cu Institutul Francez, dar şi cu Ambasada Franţei. Interesul com­paniilor franceze de a veni în România se sim­te din ce în ce mai mult. Există deja companii fran­ceze care au operaţiuni în România. Estimez că în ur­mătorii cinci ani şi interesul candidaţilor pentru sec­ţia de franceză va creşte din ce în ce mai mult“, a precizat Tănase Stamule.

De asemenea, nemulţumirea pe care o au anga­jatorii faţă de pregătirea tinerilor ieşiţi de pe băncile facultăţilor a determinat universităţile să se alieze cu companiile prin intermediul parte­neria­telor, pentru a se adapta nevoilor şi cerinţelor pieţei muncii.

„Noi avem multe parteneriate cu companiile din piaţă pentru că angajatorii au nevoie de can­didaţi care să cunoască limbi străine. Una dintre di­recţiile pe care le au parteneriatele noastre cu mediul de afaceri sunt stagiile de practică. Am avut circa 200 de tineri care au beneficiat de stagii de practică din par­tea companiilor de vârf din piaţa mun­cii“, a spus Stamule. Printre com­paniile care au parteneriate cu FABIZ se numără Kaufland, EY, IBM, OMV sau Regina Maria.

FABIZ nu este singura facultate din cadrul ASE care s-a aliat cu me­diul de afaceri. Spre exem­plu, Facul­tatea de Cibernetică, statistică şi in­for­matică economică are în acest moment parte­neriate cu firme precum IBM, TotalSoft, Microsoft, Incrys sau Luxoft.

Cooperarea FABIZ cu mediul de afaceri ajută studenţii să se anga­je­ze încă din timpul facultăţii. Potri­vit prodecanului, 50% dintre stu­den­ţii în anul II şi 90% dintre cei de anul III sunt înca­draţi în câmpul muncii.

„Circa 99% dintre absolvenţii noş­tri sunt angajaţi, restul sunt cei care nu vor să lucreze. Absolvenţii noştri disponibili nu se mai găsesc pe piaţă pentru că sunt angajaţi din tim­pul facultăţii“, a precizat Tănase Stamule.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO