Profesii

Liviu Dragnea, confruntat de judecători cu fosta şefă a DGASPC Teleorman. Liderul PSD a fost audiat în dosarul angajărilor fictive

Liviu Dragnea, confruntat de judecători cu fosta şefă a DGASPC Teleorman. Liderul PSD a fost audiat în dosarul angajărilor fictive

Autor: Andreea Traicu

21.03.2018, 16:42 433

Liviu Dragnea este confruntat de judecători, la momentul transmiterii ştirii, cu fosta şefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, întrucât declaraţiile date de cei doi prezintă contradicţii. Preşedintele PSD este acuzat că ar fi intervenit pentru angajarea fictivă a două persoane la Direcţie.

Cei doi sunt audiaţi în acelaşi timp de completul de trei judecători al instanţei supreme.

"Având în vedere contradicţiile între Alesu Floarea şi Dragnea Liviu, ne punem în situaţia a punem în discuţie o confruntare intre cei doi inculpaţi", a spus preşedintele completului.

Ulterior, după ce avocaţii şi procurorul de şedinţă şi-au dat acordul, s-a început audierea în paralel a celor doi, fiind puse întrebări comune, iar răspunsurile fiind individuale.

UPDATE 15:30 Inculpată în dosarul DGASPC: Nu am fost protejata lui Dragnea. Nu ştiam că săvârşesc o faptă penală

Miercuri, la şedinţa de judecată din dosarul în care Liviu Dragnea este acuzat de implicare în angajări fictive la DGASPC Teleorman, a fost audiată una dintre femeile care ar fi fost favorizate de preşedintele PSD, aceasta susţinând că nu ştia că acţiunile ei sunt penale.

Adriana Botorogeanu, acuzată că ar fi desfăşurat activităţi la sediul PSD în timp ce era angajată la DGASPC, le-a spus judecătorilor că nu doreşte să mai dea nicio declaraţie. Anisa Stoica, în sarcina căreia s-a dispus aceeaşi faptă, a acceptat să răspundă la întrebări. Ambele şi-au recunoscut vinovăţia.

Anisa Stoica a declarat în instanţă să nu a solicitat să fie angajată şi nici nu i s-a adresat lui Liviu Dragnea în acest sens, precizând, de asemenea, că pentru activitatea de la partid nu era plătită.

„Nu eu am solicitat să fiu angajată. Nu m-am adresat lui Matei Stuparu şi nici lui Liviu Dragnea. La acea dată eu îmi desfăşurăm activitatea în presa locală. La o întrunire la Camera Deputaţilor, cred că în 2006, unde era prezentă şi Adriana Botorogeanu, şi am făcut cunoştinţă cu Liviu Dragnea, iar ulterior ne-am întâlnit la CJ Teleorman, împrejurare în care mi-a spus că doreşte să înfiinţeze un birou de presă în cadrul organizaţiei judeţene a partidului. Eu i-am spus că nu m-am mai ocupat, însă aş fi de acord să încerc. La acea dată s-a pus problema să lucrez în cadrul partidului, fără să se precizeze o anumită funcţie. Trei luni de zile, deşi mi-am desfăşurat activitatea la organizaţia judeţeană a PSD, nu am fost remunerată. La un moment dat am fost întrebată de domnul Dragnea dacă s-a rezolvat problema cu angajarea, iar eu am spus că nu şi nici nu ştiam cine trebuie s-o rezolve. Eu nu am apelat la nimeni să intervină la Dragnea pentru a fi angajată. Domnul Dragnea a avut nişte discuţii cu juste persoane pe care nu le mai ţin minte exact şi mi-a spus că voi fi angajată în cadrul DGASPC Teleorman, spunând că este o soluţie temporară”, a spus Anisa Stoica.

Aceasta le-a mai spus magistraţilor că Floarea Alesu, fostul director al DGASPC Teleorman, a fost cea care le-a spus să meargă la partid şi să nu mai vină la instituţia la care erau angajate.

„Nu ştiu de unde Floarea Alesu ştia că în acea perioadă eu şi Adriana Botorogeanu ne desfăşurăm activitatea la partid. La un moment dat, Alesu a ieşit din birou, însă revenit la scurt timp şi ne-a spus să nu venim deloc la DGASPC şi să mergem doar la partid. Doamna director Alesu nu ne-a dat nicio explicaţie pentru ceea ce ne-a comunicat în final să facem. Atât eu, cât şi Adriana Botorogeanu ne-am dus la sediul partidului, unde ne-am desfăşurat activitatea. Eu nu am realizat la data respectivă că procedând în modul arătat şi acceptând în continuare activitatea la partid, deşi eram salarizată de DGASPC Teleorman pot săvârşi o faptă penală. Nu am fost niciodată protejata lui Dragnea, nu am făcut parte din cercul lui relaţional. Niciodată nu am avut vreo discuţie cu Bombonica Prodana în legătură cu menţinerea pe post a mea. De altfel, nu m-am întâlnit niciodată cu dânsa. (...) Adriana Botorogeanu fusese angajată înaintea mea la DGASPC Teleorman şi îşi desfăşura activitatea la partid şi cred că persoanele de la partid cunoşteau această situaţie, că vine la partid, dar e plătită de DGASPC. Nu am cunoştinţă dacă Botorogeanu se bucură de protecţie din partea vreunei persoane”, a mai spus Stoica.

Nicuşor Gheorghe, fost şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare din cadrul DGASPC, un alt inculpat din dosar care şi-a recunoscut vinovăţia, a declarat în faţa judecătorilor că s-a temut că îşi va piarde serviciul, de aceea a efectuat documentele care nu corespundeau realităţii.

„Eu, personal, am avut discuţii cu şeful meu de serviciu în legătură cu faptul că Botorogeanu nu se prezenta la serviciu, spre exemplu cu doamna Miloş Rodica, fosta Drăghici. Am discutat situaţia Botorogeanu şi cu doamna Alesu Floarea, dar şi cu Jenica Dumitru. Eu mi-am dat seama din discuţii că Adriana Botorogeanu e beneficiara unei clemenţe din partea persoanelor cu funcţii de conducere. Mi-a cerut să întocmesc documentele cu privire la Botorogeanu, doamna Miloş, doamna Alesu, si doamna Dumitru Jenica. Niciuna din cele trei nu mi-au spus că Adriana Botorogeanu e protejată de o persoană anume. Deşi exista un anumit "folclor" cu privire la Botorogeanu, în sensul că se vorbea "pe la colţuri", nu am simţit asta ca o presiune asupra mea atunci când am întocmit documentele, eu întocmindu-le la cererea acestor persoane. Recunosc că le-am întocmit, că le-am semnat, celelalte semnături pentru documente nu stiu când au fost aplicate şi cine le-a aplicat. Nu cunosc dacă Botorogeanu era sau nu protejata lui Liviu Dragnea. Eu pe Botorogeanu am văzut-o o singură dată în viaţă mea. În cursul urmăririi penale, nu am făcut niciun fel de afirmaţii prin care să leg numele lui Botorogeanu de Dragnea Bombonica”, le-a spus acesta judecătorilor.

„Eu i-am spus procurorului că se zvonea pe la colţuri că Botorogeanu ar fi fost protejata doamnei Dragnea Bombonica. Când mi s-a cerut de către cele trei persoane să întocmesc documentele am acceptat să fac asta deoarece mă temeam de repercusiuni din partea acestora dacă m-aş fi opus. Cele mai multe discuţii le-am avut cu doamna Miloş, care mi-a spus că dacă nu fac documentele s-ar putea să-mi caut serviciul în altă parte. Când am întocmit actele, nu ştiam că Botorogeanu se ducea şi îşi desfăşura activitatea la sefiul organizaţiei de partid. Iniţial eu am refuzat s-o trec în pontaj, însă documentul mi-a fost restituit de resursele umane, cu indicaţia s-o trec şi pe Botorogeanu. Am refăcut lucrarea şi am trecut-o şi pe Botorogeanu. Dumitru Jenica mi-a spus că Botorogeanu "trebuie neapărat trecută" în pontaj. În scris, eu nu am făcut nimic pentru a infirma conducerea DGASPC, însă verbal am discutat cu Miloş, Alesu şi Dumitru Jenica. Nici acestea nu mi-au dat nicio explicaţie de ce Botorogeanu trebuia să figureze în pontaj. Având în vedere aceste aspecte, am considerat că nu mai e cazul să fac alte demersuri ulterioare pentru a infirma conducerea unităţii”, a completat Nicuşor Gheorghe.

De asemenea, unul dintre martorii propuşi de către Liviu Dragnea, Silvia Oprescu, secretar al judeţului Teleorman, a spus că nu a auzit că liderul PSD, le-ar fi favorizat pe cele două angajate, Anisa Stoica şi Adriana Botorogeanu.

„Le cunosc pe doamnele Alesu şi Jenica Dumitru, niciuna dintre acestea nu a afirmat faţă de mine că Liviu Dragnea le-ar proteja pe cele două persoane, Stoica şi Botorogeanu. Niciodată Dragnea nu s-a interesat despre situaţia celor două persoane. (...) Liviu Dragnea nu avea un comportament dictatorial, însă era foarte exigent în sensul că dorea ca toate documentele să fie efectuate în conformitate cu legea. (...) Cu certitudine afirm că, între 2006-2012, niciodată Liviu Dragnea nu mi-a solicitat – nici direct, nici indirect – ce cele două persoane, Botorogeanu şi Stoica să fie angajate sau menţinute în funcţie în cadrul DGASPC Teleorman”, a mai spus aceasta.

Tot un martor audiat la solicitarea liderului PSD este Matei Stuparu, în prezent secretar general adjunct la Senat, însă la data faptelor acesta deţinea funcţie de conducere în cadrul unei instituţii din subordinea CJ Teleorman. Stuparu a declarat în faţa instanţei că le cunoaşte pe cele două inculpate, Anisa Stoica şi Adriana Botorogeanu, cea dintâi cerându-i să fie angajată în calitate de purtător de cuvânt al organizaţiei.

„Conform statutului partidului, bilunar se organizau şedinţe ale biroului permanent judeţean. Cel puţin la una din şedinţe am remarcat-o pe numită Anisa Stoica, ce nu era membră a biroului permanent. Într-una din pauze, aceasta a venit la mine şi mi-a spus că doreşte să se angajeze ca purtător de cuvânt al administraţiei de partid şi mi-a spus că a fost trimisă la mine de Liviu Dragnea. Nu îmi aduc aminte dacă am discutat cu Dragnea despre faptul că Stoica a venit la mine. Eu i-am spus Anisei Stoica faptul că nu există post de purtător de cuvânt al organizaţiei de partid şi nu există fonduri pentru a fi plătită funcţia, organizaţia nu a avut niciodată un angajat plătit pe această funcţie. Ulterior, Stoica a revenit şi mi-a cerut s-o angajez pe un post de artist dansator la ansamblul popular Burnasu. I-am spus că nu pot îndeplini această solicitare”, a spus martorul.

Acesta a mai subliniat că o vedea pe Adriana Botorogeanu la sediul PSD, însă doar în weekend, deoarece era angajată la DGASPC.

UPDATE 15.00  Dragnea: Resping acuzaţiile. Mă consider nevinovat. Nu am ştiut că cele două nu merg la DGASPC

Liviu Dragnea este audiat, la momentul transmiterii ştirii, de judecătorii instanţei supreme, în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual în legătură cu angajări fictive la DGASPC Teleorman. Preşedintele PSD spune că este nevinovat.

"Am înţeles acuzaţiile ce mi au fost aduse din rechizitoriu. Le resping categoric deoarece mă consider nevinovat", le-a spus judecătorilor preşedintele PSD.

Liviu Dragnea a explicat că în perioada 2006-2012 a activat în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, ca preşedinte, fiind şi şeful PSD Teleorman, precizând că nu avea nicio relaţie privilegiată cu cele două femei care ar fi fost angajate fictiv la Direcţia de Asistenţă Socială din judeţ.

"Pe Adriana Botorogeanu o cunoşteam dinainte de 2004, de la partid, în sensul că această era la un birou parlamentar. Pe Anisa Stoica am cunoscut-o la o manifestare la Camera Deputaţilor când eram într-o discuţie informală cu reprezentanţii presei şi atunci au venit câteva păreri din partea presei că PSD Teleorman ar avea nevoie de o mai bună comunicare. Eu şi ceilalţi colegi am spus să ne dea niste idei, să ne sugereze niste colegi. Aceasta întâlnire a avut loc undeva in 2005-2006, nu pot preciza exact", a precizat Dragnea.

Ulterior, potrivit lui Dragnea, Anisa Stoica ar fi mers la organizaţia judeţeană a partidului, unde s-ar fi interesat de o colaborare pe partea de comunicare

"Eu i-am spus că dacă doreşte să fie angajată la partid nu o pot face eu, ci secretarul de partid, că nu facem angăjari, iar dacă vrea să colaboreze cu partidul din partea noastră nu e nici o problemă. (..) La un moment dat, doamna Stoica a zis că trebuie să aibă un venit şi dacă se poate angaja la partid. Eu i-am spus că din care ştiu nu se poate angaja si i-am recomandat să-şi caute un loc de muncă, pentru că nu se poate baza pe partid pentru a avea venituri stabile. Nu i-am cerut Anisei Stoica să meargă să se angajeze la DGASPC şi în fapt să rămână la partid. Nu am vorbit cu nimeni din direcţie pentru a fi angajată şi nu am vorbit nici cu vreo altă persoană", a continuat liderul PSD.

Referitor la acuzaţia că ar fi determinat-o pe directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială Teleorman, Floarea Alesu, să le menţină în funcţie pe cele două, Dragnea a spus: "Neg categoric".

"Precizez că eu nu am ştiut că cele două persoane nu vin la DGASPC şi nici nu mi-a adus nimeni la cunoştinţă, însă e adevărat le vedeam pe acestea la sediul de partid când aveam birou permanent, o dată, de 2 ori pe lună", le-a spus Liviu Dragnea judecătorilor.

Dragnea a fost întrebat de judecător când a aflat că cele două sunt şi angajate ale Direcţiei, acesta răspunzând: "De botorogeanu am aflat de la ea, în acea perioadă, că figură angajată la DGASPC, iar de Anisa Stoica nu mai ştiu. Mi-e ft greu să fixez cine mi-a zis şi când. Eu tuturor persoanelor care desfăşurau activitatea la sediul partidului, le precizăm că trebuie să aibă un serviciu, activitatea la partid desfăşurându-se voluntar".

De asemenea, preşedintele PSD susţine că nu avea atribuţiile privind controlul şi coordonarea DGASPC Teleorman, acestea revenind preşedintelui colegiului director al Consiliului Judeţean, adica secretarului general al judeţului.

"În rechizitoriu, în mod greşit se induce ideea că din perspectiva de şef al CJ Teleorman aş fi avut posibilitatea să numesc, să demit sau să sancţionez directorul executiv al DGASPC Teleorman după bunul meu plac. (..) Aceste funcţii se ocupă prin concurs organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. CJ Teleorman doar lua act de rezultatele concursului şi îl numea prin hotărâre pe cel care a câştigat concursul", a explicat preşedintele PSD.

La intrare în sediul instanţei supreme, Liviu Dragnea a fost întâmpinat de câţiva protestatari #Rezist.

De asemenea, la ÎCCJ au fost mobilizaţi mai mulţi jandarmi.

Potrivit procurorilor, "în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă".

Astfel, precizează DNA, persoanele angajate formal au primit în total suma de 108.612 lei, sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal. Şi fost soţie a liderului PSD este judecată în această cauză.

În ceea ce o priveşte pe Bombonica Prodana, procurorii spun că “în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi în calitate de şef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin încălcarea cu ştiinţă atribuţiilor de serviciu, deşi a cunoscut faptul că două subordonate, încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului, nu a întreprins niciun demers de sancţionare a persoanelor respective”.

AFACERI DE LA ZERO