Profesii

Mădălina Racoviţan, KPMG: Forţa de muncă digitală poate reduce costurile cu 30-75%, încât roboţii nu au nevoie de birouri sau telefoane şi pot lucra 24/24

ZF HR Trends 2019

Mădălina Racoviţan, KPMG: Forţa de muncă digitală...

Autor: Alex Ciutacu

25.03.2019, 14:57 1051

Implementarea soluţiilor de digitalizare sau de robotizare poate reduce costurile unei companii cu forţa de muncă chiar şi cu 75%, iar roboţii nu au nevoie nici măcar de spaţiul de lucru de care are nevoie un om, explică Mădălina Racoviţan, KPMG România, în cadrul evenimentului ZF HR Trends 2019.

„Beneficiile folosirii forţei de muncă digitale cred că sunt evidente. Putem reduce costurile cu 30-75%, iar un robot poate fi echivalent cu 2-7 oameni. Roboţii nu au nevoie de birouri, telefoane, şi pot lucra 24/24. Sunt multe beneficii în a utiliza forţă de muncă digitală, însă de multe ori ne temem de adoptarea acestor tehnologii. Nu cred că trebuie să ne temem, cred că trebuie să adoptăm cât mai repede”, spune Mădălina Racoviţan, tax partner, head of people services, KPMG România.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • Poate nu HR-ul conduce digitalizarea în organizaţii dar vedem acest trend din ce în ce mai prezent. E şi firesc să se întâmple aşa, vedem că se schimbă tipul de forţă de muncă în organizaţii, se schimbă generaţii, HR-ul trebuie să ţină pasul cu aceste schimbări şi ritmul schimbării va accelera din ce în ce mai mult.
  • La KPMG avem roboţi care sunt colegii noştri. Până să ajungem cu adevărat acolo, vedem ce se întâmplă, şi vedem că tehnologia are o serie de direcţii dintre cele mai diverse, vorbim de IoT, vorbim de cloud, social media, toţi aceşti termeni îi auzim zilnic
  • Noi am implementat RPA în procesul de salarizare pentru clienţi. Procesăm salarii pentru unii clienţi. Am implementat un roboţel care a preluat o serie din activităţile consultanţilor. În procesul iniţial, unde consultantul era prezent în 4 paşi din 6, l-am înlocuit cu un RPA, iar timpul de procesare s-a redus de la 10 ore la 5 minute.