Profesii

Veşti bune: Pensionarii care din decembrie vor primi pensii mărite

Veşti bune: Pensionarii care din decembrie vor primi...

Autor: Otilia Ciocan Serescu, Mediafax

02.12.2017, 04:24 6290

Aproximativ 16.000 de foşti angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor primi, din decembrie, diferenţele de bani rezultate în urma recalculării acestora, în baza Legii 223/2015, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

„La acest moment procesul de recalculare a pensiilor din MAI este finalizat în proporţie de 80%, în luna decembrie urmând să primească diferenţele rezultate în urma recalculării aproape 16.000 de pensionari”, a declarat Dajbog.

Conform sursei citate, plăţile vor fi acordate începând cu pensiile cele mai mici, procesul urmând să continue în ordinea crescătoare a acestora. Cei aproximativ 16.000 de pensionari care vor primi aceste diferenţe rezultate în urma recalculării au pensii cuprinse între 540 de lei şi aproximativ 7.000 de lei.

„Persoanele care au pensii mai mari de 7.000 lei pe lună vor primi diferenţele rezultate în urma recalculării în prima jumătate a anului viitor, pentru acest lucru urmând a fi înaintată o propunere de prorogare a termenului de recalculare şi de punere în plată până în luna iunie 2018”, anunţă reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

O parte dintre pensionarii cărora nu li s-a putut recalcula pensia până în prezent au lucrat înainte de 1990 în structuri care s-au desfiinţat, cum ar fi Departamentul Securităţii Statului, motiv pentru care au fost întâmpinate dificultăţi în a face dovada drepturilor avute.

Potrivit sursei menţionate, persoanele care au ieşit la pensie în perioada august-septembrie 2017 îşi vor primi primele pensii în luna decembrie.

Conform Legii numărul 223 din 2015, pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor cu statut public special în plată la 31 decembrie 2015 au devenit pensii militare de stat şi s-au recalculează. Pensiile aflate în plată s-au majorat cu 5 %.

Pentru a le fi recalculate pensiile, pensionarii aflaţi în evidenţa Casei de Pensii Sectorială a MAI, au transmis până la data de 30 iunie 2016 o cerere, prin care au ales perioada de şase luni consecutive din ultimii cinci ani de activitate.

Aceste cereri au fost transmise de către Casa de Pensii Sectorială, unităţilor care au întocmit dosarele de pensie, pentru a comunica situaţiile cu soldele/salariile lunare brute, actualizate.

Conform legii, recalcularea pensiilor militare trebuie să se realizeze în termen de maximum 24 de luni de la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, termenul limită fiind, astfel, decembrie 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO