Profesii

Mai mulţi bani pentru 1 Mai: Românii au cheltuit mai mult cu 6% faţă de anul trecut. Cât au lăsat turiştii pentru minivacanţă

Mai mulţi bani pentru 1 Mai: Românii au cheltuit mai...

Autor: Cătălin Legănel

02.05.2018, 15:54 89

Potrivit FPTR, comparativ cu anul trecut, când, de Ziua Internaţională a Muncii, au plecat în vacanţe peste 94.000 de turişti, ceva mai mulţi turişti români au decis să-şi planifice anul acesta o minivacanţă de 1 Mai, cheltuind cu şase la sută mai mult faţă de anul trecut.

”Din datele noastre, putem estima pentru această perioadă încasări de aproximativ 12,7 milioane de lei în toate destinaţiile turistice din ţară doar din mâncarea şi distracţia turiştilor, în condiţiile în care un român a cheltuit, în medie, aceeaşi sumă ca anul trecut, adică 120 de lei pe zi, în afară de cazare şi mic dejun. La această sumă se adaugă aproximativ 17,4 milioane de lei pe cazare şi mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale românilor care au mers în minivacanţa de 1 Mai în ţară de 30 de milioane de lei”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv al FPTR.

Şi în acest an s-a menţinut în preferinţele românilor zona rurală, pensiunile reuşind să atragă peste 42.000 de turişti, potrivit FPTR. Destinaţiile alese au fost Bran, Bucovina şi Maramureş, dar şi zone mai puţin cunoscute, aflate în apropierea marilor aglomerări urbane, precum Clisura Dunării, Caraş Severin sau Sâmbăta de Sus, unde cazarea a costat între 40 - 200 de lei de persoană pe noapte.

Potrivit estimărilor FPTR, însă, destinaţia cea mai populară pentru minivacanţa de 1 Mai a rămas litoralul românesc.

”Din datele puse la dispoziţie de către hotelieri, de 1 Mai au s-au cazat pe litoral, în structurile clasificate, în jur de 28.000 de turişti, tarifele pornind de la 80 de lei pentru o noapte de cazare şi ajungând până la 450 - 500 lei. Cifrele vehiculate, de 78 - 80.000 de turişti ajunşi pe litoral în aceste zile nu sunt realiste şi depăşesc cu mult capacitatea structurilor de cazare clasificate deschise”, a mai spus Dragoş Răducan.

Astfel, FPTR susţine că, în Mamaia, gradul de ocupare a hotelurilor deschise a fost de aproximativ 90 la sută, vânzându-se astfel, 20.000 de locuri din totalul de 22.000 puse la dispoziţie.

Şi Vama Veche a atras mulţi turişti, fiind puse la dispoziţie aproximativ 1.500 de locuri clasificate şi, cel mai probabil, alte 1.000 de locuri neclasificate.

În ceea ce priveşte zona montană, 19.000 de români şi-au rezervat o vacanţă, pe care au cheltuit, doar pe cazare, aproximativ 3,42 de milioane de lei în sejurul de 2 - 3 zile. Cele mai căutate staţiuni montane au fost cele de pe Valea Prahovei, Sinaia şi Buşteni, unde cazarea a costat între 60 şi 500 de lei de persoană. Cei care s-au cazat la unităţi de cazare de 3 şi 4 stele au beneficiat de cina tradiţională şi acces la Spa.

Staţiunile balneare au fost şi ele solicitate în această perioadă. Astfel, peste 16.000 de români au ales să se relaxeze la o piscină cu apă termală, unde au putut beneficia de programe speciale de Spa, au mai anunţat reprezentanţii FPTR.

Totodată, au fost şi români care s-au orientat în această perioadă spre Delta Dunării.

”Este vorba despre câteva mii de persoane, în special pescari pasionaţi şi turişti dornici de inedit. În ceea ce priveşte tarifele, în Delta Dunării, de exemplu, trei nopţi de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun, costă în medie 520 de lei de persoană”, au precizat sursele citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO