Profesii

Majoritatea românilor cred ca antreprenorii se îmbogăţesc "pe spinarea angajaţilor"

Majoritatea românilor cred ca antreprenorii se îmbogăţesc "pe spinarea angajaţilor"

Autor: Cristina Cuncea

10.10.2012, 12:12 2267

Astfel, deşi 70% dintre români sunt de acord că antreprenorii determină prosperitate, 65% dintre persoanele intervievate consideră că întreprinzătorii se îmbogăţesc pe spatele angajaţilor, în timp ce 57% consideră că în afaceri fac bani doar cei care fură.

"Această diferenţă de percepţie se explică prin faptul că lipsesc din vizorul public modele, ies în faţă doar cei care vorbesc bine, iar cei care muncesc sunt plecaţi, au treabă, sunt cu mânecile suflecate", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Irina Anghel Enescu, preşedintele şi fondatorul asociaţiei Triple Helix, unul dintre partenerii programului "Campioni în business".

Programul este dedicat antreprenorilor români care crează locuri de muncă, aduc inovaţie şi contribuie semnificativ la bugetul de stat. În program mai participă fondul de investiţii Enterprise Investors, BCR şi PwC.

Studiul prezentat la lansarea din acest an a programului a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane, în luna august.

Alt rezultat al studiului arată ca 69% dintre români cred că antreprenorii muncesc mai puţin decât angajaţii şi că 57% consideră că succesul în afaceri ţine de noroc.

Consluziile studiului arată că încă se simt ecourile propagandei comuniste, iar antreprenorii sunt văzuţi în continuare ca bişniţari şi exploatatori. Percepţiile sunt însă strict corelate cu nivelul de educaţie şi de venit.

"Cu cât sunt mai educaţi şi au venituri mai mari, cu atât românii au o percepţie mai bună, şi invers", a mai spus Enescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO