Profesii

„Managerii au ajuns să câştige atât de bine în România încât le e greu să-şi egaleze veniturile dacă intră în antreprenoriat“

Autor: Adelina Mihai

17.05.2016, 17:00 2054

Aproape două treimi (62%) dintre afacerile nou-înfiinţate dintr-un an sunt create de către foşti muncitori calificaţi şi necalificaţi, o treime (34,5%) sunt pornite de ingineri şi doar 3,5% aparţin foştilor manageri, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Abilităţile practice ale muncitorilor şi inginerilor şi confortul dat de veniturile mari ale managerilor sunt principalele motive care stau la baza acestei situaţii, spun specialiştii.

„Avem multiple exemple de angajaţi care au afaceri proprii: un muncitor are o pensiune şi un magazin, un fost lider de sindicat, tehnician, şi-a făcut o agenţie de turism, un inginer şi-a făcut o firmă de software împreună cu fiul său, iar recent, un muncitor care lucra ca şofer a demisionat pentru că şi-a făcut o afacere în domeniul transportului. Am avut şi un director de mecanizare care şi-a făcut firmă de termopane“, a spus Nicu Durău, human resources & general affairs director în cadrul producătorului de aluminiu Alro Slatina şi Alrum Tulcea,  companii care au împreună 3.200 de angajaţi. El a mai precizat că angajaţii sunt încurajaţi să intre în antreprenoriat de faptul că au un loc de muncă stabil şi un venit fix care le permite să obţină un credit pentru o investiţie iniţială şi astfel prind curaj să intre în afaceri.

„O perioadă, ei reuşesc să le gestioneze pe amândouă - şi slujba şi afacerea proprie-, dar se desprind de locul de muncă atunci când afacerea le prosperă. Sigur, sunt unii care renunţă la business când văd că nu merge. (...) O explicaţie parţială a ponderii scăzute a managerilor deveniţi antreprenori poate fi şi faptul că aceştia au venituri mai mari şi un anumit nivel de confort, dar şi mai puţin timp la dispoziţie în afara serviciului“, a mai spus Nicu Durău.

De aceeaşi părere este şi Paul Pătraşcu, HR director Eastern Europe în cadrul producătorului japonez de componente auto Fujikura Automotive, care spune că este mult mai greu pentru un manager care câştigă, de exemplu, 10.000 de lei net pe lună, să îşi egaleze venitul din antreprenoriat decât îi este unui muncitor calificat care câştigă 1.500 – 1.700 de lei net pe lună.

„Este foarte clar de ce managerii nu prea vor să devină antreprenori: au ajuns pe  poziţiile de management atât de bine plătite în România încât este foarte greu să egalezi aceste venituri ca antreprenor. În plus, managerii nu ştiu prea bine să facă lucruri practice, pe când muncitorii calificaţi au astfel de abilităţi şi le e mai uşor să renunţe la veniturile pe care le au atunci când intră în afaceri“, a explicat Paul Pătraşcu, care gestionează politicile de HR pentru o companie cu 5.000 de angajaţi în România (în patru unităţi de producţie în Cluj şi în Dej şi un birou de cercetare în Sibiu).

Anual, se înfiinţează câte circa 100.000 de firme noi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, iar „soldul“ total a ajuns la 630.000 de companii active.

În 1995, anul pentru care există cele mai vechi statistici privind distribuţia firmelor noi în funcţie de profesia anterioară a antreprenorului, 83% dintre firmele noi erau înfiinţate de foşti muncitori (iar dintre acestea 61% erau înfiinţate de muncitori necalificaţi), 16,5% de către cei care aveau profesii tehnice şi numai 0,5% de către foşti manageri. În 2012, ponderea managerilor deveniţi antreprenori a fost cea mai ridicată, ajungând la 6,2%.

De regulă, o parte dintre cei care intră în antreprenoriat copiază modelul de business al companiei pentru care lucrează sau devin furnizori ai fostului angajator. Totodată, există şi situaţii în care emigranţii români care au lucrat mulţi ani în străinătate şi-au deschis, la întoarcerea în ţară, o afacere în acelaşi domeniul în care au lucrat peste graniţe.

 
 

Nicu Durău, human resources & general affairs director în cadrul producătorului de aluminiu Alro Slatina şi Alrum Tulcea: „O explicaţie parţială a ponderii scăzute a managerilor deveniţi antreprenori poate fi şi faptul că aceştia au venituri mai mari şi un anumit nivel de confort, dar şi mai puţin timp la dispoziţie în afara serviciului

 
 
 
 

Paul Pătraşcu, care gestionează politicile de HR pentru Fujikura Automotive: „ Managerii nu ştiu prea bine să facă lucruri practice, pe când muncitorii calificaţi au astfel de abilităţi şi le e mai uşor să renunţe la veniturile pe care le au atunci când intră în afaceri“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO