Profesii

MC: Un concurs pentru ocuparea postului de manager la Biblioteca Naţională, organizat în curând

MC: Un concurs pentru ocuparea postului de manager la...

Autor: Dorina Călin

03.12.2015, 10:02 460

"Ministerul Culturii va organiza în curând un concurs de proiecte de management pentru ocuparea postului de manager la Biblioteca Naţională a României. Având însă în vedere necesitatea asigurării unei conduceri executive a instituţiei pentru a evita intrarea acesteia într-un blocaj instituţional, până la reluarea procedurii necesare pentru organizarea concursului, doamna Claudia Şerbănuţă a fost numită din nou în funcţia de manager interimar al Bibliotecii Naţionale a României pentru o perioadă de 30 de zile", informează Ministerul Culturii, ca urmare a unei solicitări a agenţiei MEDIAFAX.

Claudia Şerbănuţă, doctor în biblioteconomie şi ştiinţa informării, a fost numită, pe 30 iulie 2014, în funcţia de director general interimar al Bibliotecii Naţionale a României (BNR), după ce Elena Tîrziman, care a fost manager interimar timp de patru ani, a fost destituită din funcţie. De la acea dată mandatul de director interimar al Claudiei Şerbănuţă a fost prelungit în repetate rânduri.

În ceea ce priveşte numărul maxim de mandate de director interimar pentru aceeaşi persoană pe care Ministerul Culturii îl poate aproba, "legislaţia incidentă în materie nu prevede un număr maxim de mandate de manager interimar pentru aceeaşi persoană", informează MC.

"Instituţia se va afla sub conducere interimară până la ocuparea postului de manager în urma desfăşurării unui concurs de proiecte de management", mai spun reprezentanţii Ministerului Culturii.

Directorul general interimar Claudia Şerbănuţă a absolvit studiile de masterat şi doctorat la Universitatea publică de cercetare din statul Illinois (Universitatea Illinois de la Urbana - Champaign), tema doctoratului fiind "Servicii publice, cultura informaţiei, dezvoltarea profesională şi inovaţie în bibliotecile publice româneşti prin vocile bibliotecarilor şi documentele vremii în perioada 1970 - 1990", iar, din 2007, este administrator şi contribuitor al blogului de bibliotecari Prolibro pentru susţinerea comunităţii de bibliotecari care să contribuie activ la informarea profesională.

Biblioteca Naţională a României are ca misiune identificarea, dezvoltarea, organizarea, conservarea, cercetarea, comunicarea şi punerea în valoare a patrimoniului documentar naţional, precum şi a fondului Românica, ce reuneşte documente apărute în străinătate, referitoare la România şi la poporul român, publicaţii ale autorilor români apărute în străinătate în orice limbă, publicaţii în limba română ale autorilor străini apărute în străinătate, se arată pe site-ul instituţiei.

De asemenea, Biblioteca Naţională a României organizează Depozitul Legal, principală sursă documentară în ceea ce priveşte cunoaşterea culturii şi civilizaţiei româneşti şi asigură accesul liber la colecţiile sale - parte esenţială a memoriei poporului român - atât generaţiei de azi, cât şi celor viitoare, în scop de educare, cercetare, studiu şi informare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO