Profesii

Medicii sunt atraşi să lucreze în străinătate cu salarii de 5.000 de euro pe lună

Medicii sunt atraşi să lucreze în străinătate cu...

Autor: Dana Pasca, Vasile Magradean

23.11.2014, 15:31 683

Bogdan Covaliu, organizator al târgului "Cariere în alb", a declarat, duminică, presei, că persoanelor interesate li se oferă cursuri de limbi străine şi consiliere în cariera medicală, ajutor în găsirea unei locuinţe, şcoală pentru copii.

"La târg participă 12 angajatori, majoritatea firme de recrutare din mai multe ţări precum Franţa, Marea Britanie, Irlanda, ţările nordice, Germania, care reprezintă clinici şi spitale şi care oferă locuri de muncă pentru medici şi asistenţi medicali. Se caută medici specialişti în diverse specializări, stomatologi, kinetoterapeuţi. Salariile sunt de zece ori mai mari decât în România şi pornesc de la 1.800 până la 2.200 de euro pentru asistenţi şi ajung la 5.000 de euro şi chiar 12.000 de euro, în funcţie de vechime şi experienţă, pentru medicii specialişti. Celor interesaţi li se oferă cursuri de limbi străine şi consiliere în cariera medicală, ajutor în găsirea unei locuinţe, şcoală pentru copii. În ţările scandinave, întreaga familie intră într-un program de training în ceea ce priveşte limba, timp de şase luni", a spus Covaliu.

El a menţionat că se aşteaptă ca la târg să participe circa 700 de persoane interesate de locurile de muncă în domeniul medical.

Majoritatea medicilor prezenţi la "Cariere în alb" au susţinut că sunt tentaţi de o slujbă în străinătate în primul rând datorită condiţiilor financiare oferite.

"Eu, ca rezident, absolvent al UMF Cluj-Napoca, am un salariu de 1.500 de lei, la care se adaugă diverse sporuri şi gărzi, astfel că ajung, uneori, la 2.000 de lei pe lună. Or în Danemarca mi se oferă pentru aceeaşi muncă peste 2.000 de euro, la început, dar posibilităţile de carieră sunt mult mai mari, iar odată cu experienţa şi statutul de medic specialist, salariul se dublează sau triplează. De ce aş mai rămâne în România?", a spus Radu, medic rezident la un spital clujean.

Adela, medic specialist cardiolog, este tentată de un post în Franţa, unde ar putea câştiga din start 5.000 de euro, la un spital situat la două ore de Paris.

"Prea puţin medici, colegi de-ai mei, ar recunoaşte că, de fapt, ar pleca pentru bani să lucreze în străinătate, dar ţinând cont de condiţiile oferite, de confortul financiar, de faptul că nu mai ai grija zilei de mâine, acesta este singurul motiv. Şi soţul meu este medic, avem doi copii de şcoală, ne gândim serios la un viitor în altă ţară. Cu tot regretul", a menţionat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO