Profesii

Miercuri, 27 aprilie, ai noul Cod al Muncii 2011 împreună cu Ziarul Financiar

Autor: Alexa Aurelia

01.04.2011, 14:15 1176

Miercuri, 27 aprilie,Ziarul Financiar apare împreună cu suplimentul Codul Muncii 2011,la preţul de 9,8 lei. Acesta se va găsi exclusiv la data lansăriila centrele de difuzare a presei.

Din sumar:

În noul Cod al Muncii a fostintrodusă prevederea potrivit căreia în termen de 45 zilecalendaristice de la data concedierii colective salariatulconcediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postulreînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sauperioadă de probă.

Salariaţii vor avea la dispoziţieun termen de maximum cinci zile calendaristice de la datacomunicării angajatorului pentru a-şi manifesta în scrisconsimţământul cu privire la locul de muncă oferit, termenuliniţial fiind de zece zile.

Legislaţia muncii introduce şiobiectivele de performanţă individuală, precum şi criteriile deevaluare a realizării acestora.

Executivul a decis totodată caarticolul referitor la negocierile colective să prevadă că"părţile, reprezentarea acestora şi procedura de negociere şiîncheiere a contractelor colective de muncă se stabilesc potrivitlegii".

O altă prevedere cuprinsă în noulCod al Muncii face referire la contravaloarea pagubei provocate decătre angajat în timpul muncii şi imputată acestuia pentrurecuperare de către angajator, aceasta urmând să fie limitată laechivalentul a cinci salarii minime brute pe economie.

În ce priveşte termenul de preaviz,acesta nu poate fi, potrivit Codului Muncii, mai mare de 20 zilelucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie sau 45 de zilelucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

O altă modificare vizeazăcontractele individuale de muncă pe perioadă determinată, care vorputea fi încheiate până la 36 de luni, perioada fiind majorată cuun an.

Codul Muncii reglementează şi muncaprin agent de muncă temporară, un concept nou introdus. Acestareprezintă munca prestată de un salariat temporar care a încheiatun contract de muncă temporară cu un agent de muncă temporară şicare este pus la dispoziţia utilizatorului pentru a lucra subsupravegherea şi conducerea acestuia din urmă. Misiunea de muncătemporară va fi stabilită pentru un termen care nu poate fi maimare de 24 luni

Noul Cod al muncii majorează sporulacordat pentru munca prestată în timpul nopţii de la 15 la sută la25 la sută din salariul de bază, dacă timpul astfel lucratreprezintă cel puţin trei ore de noapte din timpul normal delucru.

Noul Cod al muncii prevede şi oînăsprire a pedepselor pentru muncă la negru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO