Profesii

Migratia romanilor in strainatate va mai dura inca zece ani

Migratia romanilor in strainatate va mai dura inca zece ani

Luis de Sebastian, profesor la ESADE, cea mai mare scoala de business din Spania: Imigratia ne-a salvat, pentru ca Spania era tara cu cea mai mica natalitate din Europa, de circa 0,1-0,2. Datorita imigrantilor sistemul de pensii este asigurat pentru urmatorii 30-35 de ani.

09.06.2008, 12:47 99

Migratia fortei de munca din Romania catre statele vestice va continua pentru cel putin inca 10 ani, insa va incepe o migratie masiva din alte state estice catre piata locala, potrivit lui Luis de Sebastian, profesor la ESADE, cea mai mare scoala de business din Spania. Sebastian considera procesul de migratie unul plin de avantaje pentru tarile aflate in dezvoltare, datorita fortei de munca mai ieftine si contributiei muncitorilor la bugetul de stat.
Economia Spaniei, principalul motor de crestere al Uniunii Europene, a fost ajutata din plin de imigranti, atat de germani, suedezi si englezi, care au cumparat locuinte in zonele de coasta si pe insule, cat si de muncitorii veniti din America de Sud, Africa de Nord sau Europa de Est.
"Imigratia ne-a salvat, pentru ca Spania era tara cu cea mai mica natalitate din Europa, de circa 0,1-0,2. Erau zone in Spania in care populatia nu crestea, acum maternitatile sunt pline de sud-americance. Datorita imigrantilor sistemul de pensii este asigurat pentru urmatorii 30-35 de ani", spune Luis de Sebastian.
Multi dintre straini erau oameni iesiti la pensie din Germania, Anglia sau Suedia, care preferau sa se retraga in Spania in zone cu un climat mai bland, Florida Europei, si era mai ieftin. "Au dezvoltat piata de second-home market (n.r.- achizitionarea unei a doua locuinte in alta tara), pentru ca veneau in Spania in timpul iernii", explica profesorul de la ESADE.
Sectorul constructiilor a fost al treilea contributor la bugetul de stat dupa industria auto si turism si a inregistrat cea mai rapida crestere din Europa dupa Irlanda.
"A fost o cerere mare de locuinte, mai ales din partea numarului ridicat de imigranti, cei mai multi fiind din Europa. Cei mai multi imigranti sunt englezi si germani, mai ales in insulele Baleare sau Canare. Sunt zone in insulele Canare care apartin in intregime britanicilor sau germanilor. Am fost intr-un club in Mallorca in care toate glumele erau spuse in germana", spune Luis de Sebastian.
Principalii factori care au contribuit la dezvoltarea pietei rezidentiale au fost tinerii, care ramaneau in casa parintilor chiar si pana la 35 de ani si isi doreau locuinte, ratele mici ale creditelor ipotecare 4-5% (spre comparatie in 1980 rata era de 18%) si cresterile anuale de 3,5-4% a produsului intern brut timp de 10 ani. Insa, ulterior, a crescut foarte mult fenomenul de specula.
"Terenurile agricole au fost transformate in teren pentru constructie, printr-o decizie a guvernului care a permis ca administratiile locale sa decida daca un teren era construibil sau agricol. Daca terenul era langa mare sau daca avea o buna priveliste urma sa fie transformat in teren construibil. Au fost multe cazuri de coruptie si multi dintre primari au ajuns la inchisoare", afirma reprezentantul ESADE.
In plus, au fost multe cazuri de proiecte dezvoltate in mijlocul unui desert si prima intrebare era de unde vor aduce dezvoltatorii aceia apa. Aceste proiecte au fost oprite. "Intre Barcelona si Zaragoza este o zona desertica unde voiau sa faca o copie a Las Vegas si urmau sa construiasca 20 de cazinouri. Dar a fost oprit pentru ca nu era apa."
Pretul locuintelor din Spania este
intr-o scadere continua, in unele zone reducerea preturilor fiind de circa 30-40% fata de anul trecut. "Preturile vor scadea, dar nu se stie cat. Acum are loc procesul invers de speculatie, cand toti asteapta ca pretul sa scada. Insa exista crestere datorita imigrantilor, a tinerilor care vor o casa, iar cei care au venituri mai mari vor sa achizitioneze o locuinta noua", explica Luis de Sebastian
Cel mai putin afectate sunt preturile caselor aflate in prima linie a litoralului, care sunt in continuare ridicate, insa la cele situate la 30-40 de kilometri de plaja au scazut drastic.
Din cauza dezvoltarii continue a pietei constructiilor si a investitiilor speculative, orasele spaniole sunt impanzite de santiere care seamana cu niste elefanti albi.
"Sunt foarte multi elefanti albi in Spania. Cele mai mari atrocitati au fost dezvoltate in jurul Madridului. Constructiile s-au dezvoltat concentric in jurul Capitalei, pentru ca sunt conectate prin intermediul unei retele foarte bune de infrastructura. Acum cu un tren de mare viteza se poate ajunge de la Barcelona la Madrid in doua ore", explica profesorul ESADE. Insa multe zone, precum Andaluzia, care era similara oraselor din Maroc, au fost dezvoltate foarte puternic dupa intrarea in Uniunea Europeana.
In Spania este o concentratie mare de proiecte imobiliare in centru, in jurul Madridului, care a inghitit orasele din jur. Intre coasta si Madrid sunt zone mari nepopulate, pline de sate goale, pentru ca oamenii au emigrat catre centrele economice ale tarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO