Profesii

Cine este miliardarul rus Dimitri Pumpianski, prieten cu Putin, care deţine grupul TMK şi a fost la Slatina să deschidă o nouă secţie? La eveniment au participat şi Norica Nicolai, europarlamentar, şi analistul Ionel Blănculescu

Cine este miliardarul rus Dimitri Pumpianski, prieten cu...

Autor: Răzvan Botea

26.02.2018, 19:52 3837

Miliardarul rus Dimitri Aleksandrovici Pumpianski, preşedinte şi director executiv al grupului TMK, unul din cei mai mari producători de ţevi la nivel mondial, a fost luna aceasta la Slatina, pentru a participa la punerea în funcţiune a unei noi secţii a TMK Artrom Slatina, o parte a imperiului său, în care s-au investit 36 mil. euro.

Pumpianski, unul din cei mai puternici oameni de afaceri din Rusia, liderul industriei de ţevi la nivel global, a mai fost în România în 2011, tot pentru a supraveghea modernizarea fabricii TMK Artrom Slatina. 

Vizita sa arată interesul grupului TMK pentru unitatea din România, în condiţiile în care fabrica de la Slatina împreună cu cea de la Reşiţa reprezintă una din cele şase divizii la nivel european pe care le deţin ruşii.

Fabricarea de ţevi este o axă strategică pentru economia rusă, care se bazează pe exportul şi transportul de gaze şi petrol.

La lansarea investiţiei au mai fost prezenţi  vice-premierul Paul Stănescu, ambasadorul Rusiei în România  Valeri Kuzmin, dar şi europarlamentarul Norica Niculae sau analistul economic Ionel Blănculescu.

Pumpianski este foarte apropiat de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în 2010 site-ul oficial al guvernului rus prezentând fotografii şi relatări ale discuţiilor între Vladimir Putin, la vremea aceea premier, şi Pumpianski. 

Pumpianski a fost inclus de altfel pe lista oligarhilor ruşi a trezoreriei SUA care se vor confrunta cu controale suplimentare din partea guvernului american. Lista este compusă din ruşi bogaţi identificaţi de statul american ca fiind aliaţi ai lui Vladimir Putin, potrivit Bloomberg.

Averea lui Dimitri Pumpianski, la cei 53 de ani ai săi, este de 1,72 mld. dolari, conform Forbes. Doctor în prelucrarea metalelor, el a început ca un comerciant, apoi s-a ocupat de mai mai multe zăcăminte feroase din Munţii Ural în anii ’90, înainte de a prelua fabrica de ţevi Sinarsky. 

Împreună cu alţi doi miliardari ruşi, Sergei Popov şi Andrei Melnichenko, a achiziţionat apoi conglomeratul TMK, pentru ca ulterior, în 2006 să preia total controlul asupra grupului. A fost nevoit mai târziu să predea partea sa de acţiuni băncilor de stat ca garanţie la un împrumut de 1,85 mld. dolari, relatează presa internaţională.

Doi ani mai târziu, Pumpianski revenea la cârma TMK.

 

DIMITRI PUMPIANSKI este al treilea din stânga, între Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei şi Paul Stănescu, vicepremier. Lângă Paul Stănescu este Norica Nicolae, europarlamentar, iar primul din stânga pe rândul din spatele lor este Ionel Blănculescu, analist economic. Sursă Foto: Oltalert
 

Site-ul oficial al guvernului rus anunţa în 2011 o întâlnire între Pumpianski şi Vladimir Putin, la vremea aceea prim-ministru, în cadrul căreia guvernul a analizat performanţele companiei TMK.  Conform lui Pumpianski, în 2010 compania performase foarte bine, ajungând numărul 1 pe piaţa produţiei de ţevi de oţel.

Grupul TMK este o companie cu afaceri de 3,3 mld. euro în 2016, 42.000 de angajaţi şi 27 de fabrici în şase ţări. Compania desfăşoară operaţiuni de producţie de ţevi industriale prin diviziile din Europa, SUA, Orientul Mijlociu şi Rusia.

În România, TMK are subsidiarele TMK Artrom Slatina şi TMK Reşiţa, combinatul siderurgic care produce oţelul ca materie primă pentru fabricarea de ţevi de la TMK Artrom Slatina. TMK Reşiţa este fostul Combinat Siderurgic Reşiţa, care produce oţel în cuptoare electrice, folosind ca materie primă fierul vechi, dar şi reziduurile de oţel care vin de la fabrica de ţevi industriale de oţel TMK Artrom Slatina.

TMK Artrom Slatina are 1.400 de angajaţi, capitalizare de piaţă de 522 mil. lei şi afaceri de 762 mil. lei, cu un profit de 0,87 mil. lei, conform ultimelor date disponibile.

Dimitri Pumpianski a trecut mai departe de afacerea de producţie de ţevi, principala sa sursă a averii. Grupul său, Sinara, a realizat un joint venture cu gigantul german din industrie Siemens şi a câştigat un contract de 2,7 mld. dolari de la Căile Ferate din Rusia în 2011 pentru a produce trenuri electrice moderne.

Au produs şi livrat mai mult de 50 de trenuri, plănuind să livreze încă 190. Companiile sale vor renova de asemenea un stadion în care vor avea loc meciuri de fotbal din cadrul Campionatului Mondial de Fotbal 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO