Profesii

Ministerul Muncii lansează un site ce va conţine toate cele 180 de servicii publice din subordine

Ministerul Muncii lansează un site ce va conţine toate...

Autor: Departamentul Social

23.01.2020, 14:37 135

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a lansat, joi, site-ul http://servicii.mmuncii.gov.ro/, primul inventar al tuturor celor 180 de servicii publice şi beneficii furnizate instituţiile aflate în subordinea MMPS.

„Site-ul tematic a fost gândit ca o aplicaţie simplă şi intuitivă, astfel încât oricine are nevoie de informaţii despre un beneficiu sau serviciu public să poată găsi într-un singur loc date privind documentele necesare pentru depunerea dosarului precum şi formularele / cererile-tip aferente”, conform unui comunicat al Ministerului.

În prezent, doar 39 din cele 180 de formulare aferente serviciilor şi beneficilor sociale pot fi transmise prin mijloace electronice (email sau portal online), iar durata de completare a unui formular variază de la cinci până la peste 40 de minute.

Cel mai rapid poate fi completat formularul pentru Completarea veniturilor salariatului prin acordarea a 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj (ANOFM). Formularele pentru obţinerea indemnizaţiei de creştere copil, respectiv a venitului minim garantat (ANPIS) necesită aproximativ 30 – 40 de minute pentru a fi completate. Formularul cel mai lung, al cărui timp de completare depăşeşte 40 de minute, este pentru obţinerea pensiei internaţionale (de la CNPP).

„Nu pot estima când va veni ziua în care utilizatorii de internet vor trimite cererile, dar şi documentele justificative prin email/online, urmând a fi verificate astfel încât persoana să fie programată şi să se deplaseze la sediul instituţiei vizate o singură dată, la o oră stabilită. Există deja instituţii care fac acest lucru în România şi care rezistă în faţa suspiciunilor de lipsă de securitate pentru că au înţeles că vremurile s-au schimbat, iar informatizarea trebuie să intre adânc în practica de lucru din administraţie”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Din cele 180 de beneficii şi servicii prestate de MMPS şi agenţiile din subordine / sub autoritate, doar pentru 106 există formulare tip. Pentru 67 de servicii şi beneficii, cererile pentru depunerea dosarului trebuie scrise de mână, se precizează în comunicat.

Site-ul tematic http://servicii.mmuncii.gov.ro/ va fi actualizat în mod constant şi reprezintă un prim pas în vederea implementării integrate a strategiei pentru digitalizarea serviciilor publice de către MMPS şi instituţiile din subordine / sub autoritate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO