Profesii

Ministerul Muncii: Ordonanţa 60 limitează abuzurile companiilor care angajează persoane cu nevoi speciale doar pentru a beneficia de anumite facilităţi

Ministerul Muncii: Ordonanţa 60 limitează abuzurile...

Autor: Simona Tatu

11.08.2017, 00:00 309

Ordonanţa 60, privind suprataxarea companiilor cu peste 50 de angajaţi care nu angajează persoane cu dizabilităţi, are ca scop încurajarea angajării acestor categorii de persoane, dar şi limitarea abuzurilor comise de companiile care angajează persoane cu nevoie speciale doar pentru a beneficia de anumite facilităţi, transmit reprezentaţii Ministerului Muncii, într-un punct de vedere adresat ZF. 

Într-un articol publicat miercuri, ZF a scris că firmele cu peste 50 de angajaţi care nu au cel puţin 4% din angajaţi persoane cu dizabilităţi vor plăti o taxă dublă la buget, conform unei noi ordonanţe (ordonanţa 60/2017), şi că până acum companiile aveau posibilitatea să cumpere produse şi servicii de la unităţile protejate autorizate în loc să angajeze persoane cu dizabilităţi.

„Măsurile au fost adoptate după ample verificări ale Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, în urma cărora s-a constatat că actuala legislaţie nu şi-a atins scopul. Societăţile i-au angajat doar pentru a deveni Unităţi Protejate Autorizate (UPA) şi a avea un regim preferenţial, iar banii obţinuţi din contractele astfel încheiate nu aduc beneficii reale şi persoanelor cu dizabilităţi”, au transmis oficialii Ministerului Muncii.

De asemenea, o altă practică întâlnită era aceea de a înfiinţa aşa-numitele secţii protejate în cadrul companiilor doar pentru a se „putea efectua activităţi comerciale mascate”. În urma verificărilor, s-a remarcat şi faptul că unităţile protejate au deviat de la scopul lor iniţial, activităţile de producţie, prin care valorificau aptitudinile şi competenţele persoanelor cu handicap, mai mult de jumătate realizând acum activităţi de intermediere de bunuri.

Ministerul mai precizează că în perioada 2008-2016 numărul unităţilor protejate s-a triplat, de la circa 280 la peste 700, iar numărul persoanelor cu dizabilităţi angajate a crecut de la 1.000 la 2.000 de angajaţi.  Ei mai spun că UPA-urile nu vor fi afectate deoarece instituţiile vor putea încheia în continuare contracte cu acestea, doar că plata nu va mai fi făcută din sumele datorate cu destinaţie specială, ca urmare a neangajării persoanelor cu dizabilităţi. Mai mult, ministerul susţine că el însuşi are un contract încheiat cu o astfel de unitate, pentru servicii de curăţenie.

„De altfel, sumele care vor fi colectate se vor redistribui către persoanele cu dizabilităţi, mărind astfel prestaţia socială pe care aceştia o primesc. De asemenea, banii vor fi redistribuiţi către toate cele peste 700.000 de persoane cu nevoi speciale, nu doar celor 2.000 de angajaţi din cadrul UPA-urilor”.

La polul opus, organizaţiile care activează în acest domeniu susţin că ordonanţa afectează angajaţii unităţilor protejate deoarece prin acea opţiune de achiziţie de produse şi servicii se oferea acestor entităţi un avantaje competitiv pe piaţă.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO