Profesii

Ministrul irlandez pentru pregătire şi competenţe profesionale: Tinerii trebuie îndrumaţi să înveţe IT, pentru că până în 2015 doar unu din 15 joburi nu va mai necesita cunoştinţe digitale

Ciaràn Cannon: Liderii din şcoli şi din minister au simţit că IT-ul va fi o oportunitate de creştere masivă în întreaga lume şi au introdus foarte multe cursuri de specialitate în şcoli pentru tineri, dar şi de reconversie profesională în acest domeniu

Ciaràn Cannon: Liderii din şcoli şi din minister au simţit că IT-ul va fi o oportunitate de creştere masivă în întreaga lume şi au introdus foarte multe cursuri de specialitate în şcoli pentru tineri, dar şi de reconversie profesională în acest domeniu

Autor: Corina Mirea

17.03.2014, 00:07 441

Industria IT&C a cunoscut cea mai rapidă creştere dintre toate sectoarele economice de la nivel global, astfel că, în prezent, rar se mai găsesc joburi care să nu necesite măcar cunoştinţe digitale de bază, este de părere Ciaràn Cannon, ministru delegat pentru pregătire şi competenţe profesionale din cadrul Ministerului Educaţiei al Irlandei.

„Chiar şi comisarul european pentru Agendă Digitală (Neelie Kroes – n.red.) spunea în urmă cu puţin timp că, până în 2015, doar unu din 15 locuri de muncă scoase la concurs de angajatorii din toate domeniile nu va obliga candidaţii să aibă cunoştinţe digitale. Prin urmare, fiecare ţară trebuie să se adapteze acestei nevoi şi să creeze un sistem de învăţământ care să poată susţine cererea din partea angaja­torilor“, a spus Ciaràn Cannon, 48 de ani, care ocupă funcţia de ministru pentru pregătire şi competenţe profe­sionale în Irlanda din anul 2011. El a fost prezent în România la începutul săptămânii trecute pentru a participa la conferinţa „Keeping Young People in Employment, Education and/or Trai­ning: Common Challenges - Shared Solutions“, organizată de Ministerul Educaţiei, cel al Muncii şi de Ministerul Tineretului, în parteneriat cu Comisia Europeană.

Ciaràn Cannon a precizat că, în prezent, Irlanda este una dintre ţările cu cei mai buni IT-işti din lume şi al doilea cel mai mare exportator de soft de pe glob datorită „reformei“ făcute în învăţământ în urmă cu 20 de ani.

„Liderii din şcoli şi din minister au simţit că IT-ul va fi o oportunitate de creştere masivă în întreaga lume şi au introdus foarte multe cursuri de specialitate în şcoli pentru tineri, dar şi de reconversie profesională în acest domeniu. În timp, am reuşit să atragem şi investiţii, în special din SUA, pentru că suntem singura ţară vorbitoare de engleză, oficial, din UE, în afară de Marea Britanie. De aceea şi pentru că avem oameni talentaţi şi dispuşi să muncească, firme precum Facebook, Intel, Microsoft, Google şi-au adus sediile centrale aici“, explică ministrul irlandez, care este şi responsabil de elaborarea unor strategii de pregătire a tinerilor şi a celor care vor un loc de muncă în sectoarele-cheie ale economiei.

Pentru asta el precizează că autorităţile irlandeze fac cercetări pe cinci sau zece ani pentru a estima parcursul industriilor şi necesităţile de forţă de muncă ale acestora, astfel încât sistemul să fie adaptabil schimbărilor din piaţă. Mai mult, pentru a creşte interesul tinerilor pentru domeniul IT şi pentru a alimenta constant „pool-ul“ de candidaţi pentru această industrie, ministerul a decis ca până la finalul acestui an fiecare şcoală din Irlanda să beneficieze de internet de mare viteză. În prezent, profesorii din şcolile primare predau lecţiile cu ajutorul unei table interactive.

Printre industriile care sunt „pe val“ în prezent în Irlanda şi care generează cea mai mare cerere de forţă de muncă se numără agricultura, sectorul public şi cel farma.

„Tinerii sunt foarte atraşi de agricultură pentru că, în general, irlandezii sunt foarte interesaţi să aibă pământul lor. Acum 20 de ani am făcut colegii agricole care să pregătească fermierii de mâine şi pot spune că, în prezent, sunt depăşite de cererea care există din partea tinerilor. Ei văd că Irlanda a avut o creştere de 30% în agricultură în ultimii cinci ani şi că lucrurile par să urmeze un trend şi mai bun. Până în 2020 vrem să dublăm această creştere, iar agricultura este o şansă în plus pentru ei de a avea o carieră pe termen lung, sustenabilă“,  mai spune Cannon.

 

Criza a lăsat 120.000 de tineri care lucrau în construcţii şomeri

Situaţia de pe piaţa muncii a tinerilor irlandezi nu este departe de cea a românilor. În timp ce la nivelul ţării rata şomajului este de puţin peste 11%, în scădere pentru a 18 a lună consecutivă, şomajul în rândul tinerilor irlandezi a ajuns la 23-24% (apropiată de cea din România), în mare parte din cauza prăbuşirii sectorului de construcţii după instalarea crizei în Europa.

“Înainte de criză am avut un sector de construcţii foarte bine dezvoltat, foarte mare, dar bazat pe o fundaţie precară, fără sustenabilitate. Făceam 90.000 de case pe an pentru o populaţie de 4,5 mil. de oameni. Britanicii construiau tot cam atât, dar pentru o populaţie de 16 milioane. Mulţi dintre tineri, în special dintre cei care se pregăteau pentru agricultură, au decis să renunţe la şcoală ca să lucreze pentru că salariile erau mari sau terminau studiile şi se angajau imediat în construcţii. În acest sector sunt vreo 120.000 de şomeri acum“, explică Ciaràn Cannon.

Pentru a scoate tinerii din şomaj, Ministerul Educaţiei din Irlanda vrea să îi reintroducă în sistemul de învăţământ pe cei care se pregăteau să devină ingineri, arhitecţi sau să lucreze în industrie înainte să abandoneze şcoala şi să îi pregătească timp de doi ani, gratuit, pentru a se specializa în IT, farma sau servicii financiare, sectoare cu potenţial de creştere în următorii ani.

„Vrem să schimbăm structura sistemului naţional de învăţământ şi de pregătire într-unul care să răspundă rapid la deficitul de pe piaţa muncii. Dacă faci studii în Germania, spre exemplu, şi vrei să faci o carieră în banking, inginerie, poţi face asta printr-un proces de ucenicie, asemeni unui tânăr care vrea să devină tâmplar. Sunt aproape 330 de cariere pentru care poţi opta în Germania şi pe care le poţi urma prin intermediul acestui model. În Irlanda sunt doar 26 şi vrem să implementăm şi noi un sistem similar celui nemţesc“, adaugă el.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2014

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO