Profesii

Munca de acasa, solutie pentru reducerea cheltuielilor

Munca de acasa, solutie pentru reducerea cheltuielilor
31.05.2009, 23:39 502

"Imagineaza-ti, de exemplu, ca economisesti doua ore pe care in mod normal le petreci in trafic si ca te poti concentra asupra unor cifre pe care le ai de analizat fara intreruperi. Prima parte cu siguranta iti imbunatateste moralul, te ajuta sa iti echilibrezi viata profesionala cu cea personala, iar a doua are efecte benefice asupra productivitatii", spune Carmen Dumitrache, country HR lead al Accenture, filiala locala a companiei americane de servicii de outsourcing. Angajatii Accenture pot lucra de acasa maximum doua zile pe saptamana.
Pentru angajatori, atunci cand implementeaza programe prin care oamenii sa lucreze de acasa trebuie sa se asigure ca organizatia are o cultura care sprijina o astfel de abordare flexibila, deoarece cel mai rau lucru care se poate intampla este ca oamenii sa se gandeasca ca acesta este un fel de "timp liber".
Un instrument care ar putea veni in ajutorul angajatilor care vor sa lucreze de-acasa este telework, o aplicatie a video-conferintei care face posibila intalnirea in camere virtuale a doua sau mai multe persoane sau grupuri de persoane prin transmiterea simultana de voce, imagini si date.
"Pentru companii, cheltuielile sunt reduse in masura mult mai mare. Tinand cont de faptul ca unui angajat i se aloca in medie aproape opt metri patrati de spatiu de birou si calculand pretul de inchiriere pe care il scuteste angajatorul sau il castiga, daca este proprietar, ajungem la o suma interesanta. In plus, mai sunt cheltuieli pentru curatenie, iluminat, securitate, climatizare, cafea sau apa minerala", spune Razvan Nicolae Atimariti, reprezentantul pe piata locala al Tandberg, companie care furnizeaza solutii pentru organizarea video-conferintelor.
Nu toata lumea poate sa lucreze de-acasa. Joburile care ofera o mai mare flexibilitate sunt cele din IT, sau cele ocupate de reprezentanti comerciali sau traducatori. Mai dificil este insa cand vine vorba de bancherii cu pozitii de front-office sau angajatii din zona de productie. 
"Perioada de criza poate sa impulsioneze cresterea muncii la domiciliu. De ce? Pentru ca munca la domiciliu permite companiilor sa-si scada costurile locative ale suprafetelor de birouri si sa-si amelioreze productivitatea. Nu vor exista intarzieri ale personalului legate de transport, nici vorbarie intre colegi si mult mai putine concedii medicale", spune Alain Lebourg, director al Activaction, companie care ofera servicii de recrutare si training.
De cele mai multe ori, marile companii vad lucrul de acasa ca pe ceva mai mult decat o posibila reducere de costuri, uneori aceasta varianta avand un impact pozitiv important asupra angajatului.

Pana la 100.000 de euro pentru a avea toate facilitatile lucrului de acasa
Potrivit lui Atimariti, pentru a lucra de-acasa cu ajutorul sistemului telework, un angajat are nevoie de un sistem personal, care poate costa intre 100 si 200 de euro, o camera web atasata la un calculator si pana la 8.000-10.000 de euro pentru un sistem de top, care in general sta pe birourile executivilor.
"La aceasta se adauga infrastructura necesara, care se afla la sediul firmei si al carei cost depinde foarte mult de numarul de angajati, cati au sisteme de video-conferinta, de numarul de apeluri care se efectueaza si alte optiuni pe care si le doreste compania. Un cost minim ar fi 15.000 - 20.000 euro, dar poate creste si pana la 100.000 de euro", spune Atimariti.
In afara de compania Tandberg, pe piata locala mai sunt si alti producatori de echipamente de videoconferinta, care pot fi folosite pentru a lucra de-acasa. Printre acestia se numara Polycom, Life Size sau Aethra.


Scade nivelul de stres
Iar viitorul stilului de lucru de acasa pare sa sune foarte bine, cel putin la nivel teoretic.
Intr-un studiu realizat de McKinsey& Company, unul dintre cele mai mari nume de pe piata de consultanta manageriala din lume, se estimeaza ca, in urmatorii 10 ani, nu mai putin de 25 de milioane de angajati din Europa de Vest vor lucra de acasa.
Astfel, in Marea Britanie, 20% dintre angajatori sunt de acord ca personalul lor sa lucreze de acasa, procent destul de scazut daca ne gandim ca in Germania, Suedia sau Danemarca procentul angajatorilor care agreeaza aceasta idee urca pana la 40%.
Lucrand de-acasa se poate renunta la un numar mare de deplasari, ceea ce inseamna reduceri de cheltuieli, crestere de eficienta si, nu in ultimul rand, scaderea emisiilor de carbon. 
Desi munca la domiciliu s-a dezvoltat cu regularitate in tarile europene de mai multi ani, la nivel local sunt putine companiile care au adoptat acest stil de lucru.
"In Romania, munca la domiciliu nu este foarte dezvoltata. Reticenta angajatorilor impiedica dezvoltarea acesteia, problema fiind increderea in capacitatea de autonomie a angajatilor", spune Lebourg.
Pentru angajati, a lucra acasa inseamna eliminarea costurilor de transport, scaderea nivelului de stres, o mai buna gestiune a timpului propriu de munca, mai multa autonomie, dar si o mai buna repartizare a timpului intre viata profesionala si viata privata.
Pe de alta parte insa, este posibil ca angajatorii sa fie reticenti in ceea ce priveste munca la domiciliu pentru ca exista si dezavantaje.
Munca la domiciliu limiteaza controlul asupra cantitatii si calitatii muncii furnizate.
"Increderea nu se da spontan, trebuie sa fii sigur ca acel colaborator ramane loial si angajat in misiunea care ii este incredintata, iar acest lucru poate lua timp. De asemenea, trebuie instituit un control la distanta care necesita punerea la dispozitie ale unor materiale informatice si de comunicare performante. Un alt risc este posibilitatea disparitiei culturii de companie, din cauza imprastierii personalului care nu lucreaza in sediul firmei", afirma Lebourg.
 

Mai usor pentru informaticieni, mai greu pentru bancheri

Printre angajatii cel mai des vizati de munca la domiciliu se numara cei care lucreaza in domeniul informatic, freelancerii, reprezentantii comerciali sau traducatorii.
"Daca ne gandim invers, cine este intr-adevar obligat sa munceasca la un loc fix de munca? Mai ales personalul unei uzine, vanzatorii si distribuitorilor in locul respectiv, cei de la service-uri auto, de la banci, iar multi dintre ceilalti pot lucra la domiciliu", mentioneaza Lebourg, care este de parere ca numarul angajatilor care vor lucra de-acasa va creste odata cu evolutia in bine a managementului.
Totodata, este mai riscant sa lucrezi la domiciliu atunci cand ai de-a face cu informatii sensibile ale clientilor sau aplicatii care sunt strict confidentiale si trebuie sa ramana in interiorul companiei.
De asemenea, cand exista echipe care lucreaza pe proiecte, uneori interactiunea este obligatorie intre colegi.
Potrivit directorului Activaction, cercetarile din Anglia au aratat ca persoanele care muncesc la domiciliu lucreaza mai mult si mai bine. Pe de alta parte, nu de putine ori, astfel de persoane termina foarte tarziu lucrul, ceea ce nu ar fi putut sa faca la un birou.

Cum e sa lucrezi de acasa?

Plus:
Scad substantial costurile cu personalul
Se diminueaza semnificativ absenteismul
Productivitatea angajatilor poate creste cu pana la 20%
Angajatii vor avea mai multe initiative
Programul flexibil poate fi folosit ca instrument de motivare a angajatilor


Minus:

Lipsa unei relatii directe cu clientul
Factori care distrag atentia angajatului: televizor, copii, activitati casnice
Sentimentul de izolare si excludere din echipa al angajatului, care poate afecta randamentul acestuia
Riscul unor eventuale scurgeri de informatii din companie
Indepartarea angajatului de valorile organizatiei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO